Kατέρρευσε η ρωσική παραγωγή πετρελαίου της Exxon Sakhalin-1

Kατέρρευσε η ρωσική παραγωγή πετρελαίου της Exxon Sakhalin-1

Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες απέσυραν την κάλυψη από τάνκερ που εκμεταλλεύεται η κρατική Sovcomflot, ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος της Ρωσίας

Η παραγωγή πετρελαίου στο γιγάντιο έργο Sakhalin-1 Russian Pacific, υπό την ηγεσία της Exxon κατέρρευσε μετά την άρνηση αμερικανικής εταιρείας να δεχθεί τοπική ασφάλιση για τα δεξαμενόπλοια μετά την αποχώρηση των δυτικών ασφαλιστών λόγω κυρώσεων , δήλωσαν στο Reuters αρκετές πηγές του κλάδου.
Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες απέσυραν την κάλυψη από τάνκερ που εκμεταλλεύεται η κρατική Sovcomflot, ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος της Ρωσίας, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.


«Η Exxon αρνήθηκε να πάρει τα δεξαμενόπλοια της Sovcomflot», ανέφερε πηγή του κλάδου. Ορισμένα φορτία που προορίζονταν για προμήθειες σε ινδικά διυλιστήρια χτυπήθηκαν επίσης καθώς η Exxon δεν αναγνώρισε την εναλλακτική κάλυψη που είχε κανονίσει η Sovcomflot από Ρώσους ασφαλιστές, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει απαγόρευση στην ασφάλιση ρωσικών πετρελαιοφόρων και δείχνει τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ασφάλειες πλοίων και οι εγγυήσεις αντασφάλισης στις λειτουργίες.

Η κρατική πρωταθλήτρια πετρελαίου της Ρωσίας Rosneft, εταίρος στο έργο Sakhalin-1, κατηγόρησε την Exxon για πτώση της παραγωγής, λέγοντας ότι από τα μέσα Μαΐου το έργο δεν παρήγαγε σχεδόν καθόλου πετρέλαιο.

Η ρωσική μονάδα της Exxon, Exxon Neftegas Ltd, ανέφερε τη δυσκολία ναύλωσης δεξαμενόπλοιων λόγω κυρώσεων.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε πρώτη τη Δευτέρα ότι η παραγωγή στο Sakhalin-1 κατέρρευσε μετά την άρνηση της Exxon να συνεργαστεί με τη Sovcomflot.

Η παραγωγή πετρελαίου στο έργο Sakhalin-1 μειώθηκε σε μόλις 10.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) νωρίτερα φέτος από 220.000 bpd πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα για τη σύσταση ενός νέου χειριστή για το Sakhalin-1, τον οποίο θα διαχειρίζεται η θυγατρική της Rosneft, Sakhalinmorneftegaz-Shelf.

Η απόφαση δίνει στη ρωσική κυβέρνηση την εξουσία να αποφασίσει εάν οι ξένοι μέτοχοι μπορούν να διατηρήσουν μερίδια στο έργο, δίνοντάς τους προθεσμία ενός μήνα για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ή αλλιώς χάνουν τα μερίδιά τους.

Η Rosneft κατέχει μερίδιο 20% στο Sakhalin-1, η ONGC Videsh, ο υπερπόντιος επενδυτικός βραχίονας της κρατικής ONGC της Ινδίας, έχει μερίδιο 20% στο έργο και η κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ιαπωνίας SODECO τα υπόλοιπα 30 %.

Τον Αύγουστο, η Exxon δήλωσε ότι βρισκόταν στη διαδικασία μεταβίβασης του μεριδίου της 30% στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου "σε άλλο μέρος", χωρίς να το κατονομάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ