Η ΟΥΝΕΣΚΟ επεκτείνει το πρόγραμμα προστασίας απέναντι στα τσουνάμι

 Η ΟΥΝΕΣΚΟ επεκτείνει το πρόγραμμα προστασίας απέναντι στα τσουνάμι

Το πρόγραμμα "Tsunami ready", που εφαρμόζεται πιλοτικά σε δεκάδες κοινότητες περιοχών της Καραϊβικής, του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού


Η ΟΥΝΕΣΚΟ αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμά της για την προστασία απέναντι στα τσουνάμι σε όλες τις περιοχές που κινδυνεύουν σε όλο τον κόσμο έως το 2030, περιλαμβανομένης της Μεσογείου όπου ένα τσουνάμι είναι πιθανό τα επόμενα 30 χρόνια.

Το πρόγραμμα "Tsunami ready", που εφαρμόζεται πιλοτικά σε δεκάδες κοινότητες περιοχών της Καραϊβικής, του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού, θα επεκταθεί σε χιλιάδες άλλες, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό (Unesco), σε συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα αυτό εγκαθιδρύει 12 δείκτες που θα πρέπει να τηρούν οι εν λόγω κοινότητες με τη βοήθεια των ειδικών της Unesco. Πρόκειται κυρίως για την προετοιμασία ενός σχεδίου ταυτοποίησης της απειλής και ευαισθητοποίησης και προετοιμασίας των πληθυσμών για να τις αντιμετωπίσουν.

Η πλειονότητα των τσουνάμι που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα πλήττουν παράκτιους πληθυσμούς του Ειρηνικού και Ινδικού ωκεανού. Όμως η Unesco υπενθυμίζει πως όλες οι θαλάσσιες περιοχές κινδυνεύουν περιλαμβανομένης της Μεσογείου.

"Η πιθανότητα κύματος ενός μέτρου, άρα καταστροφικού, τα επόμενα τριάντα χρόνια είναι πολύ αυξημένη εκεί", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Ριαμπινίν, εκτελεστικός γραμματέας της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της Unesco.

Περίπου το 70% των τσουνάμι προκαλούνται από σεισμό, σύμφωνα με τον Ριαμπίνιν, όπως εκείνο στον Ινδικό ωκεανό το 2004, υπεύθυνο για τον θάνατο τουλάχιστον 210.000 ανθρώπων. Όμως μπορούν επίσης να προκληθούν έπειτα από ηφαιστειακές εκρήξεις, όπως εκείνη που έπληξε το νησί Τόνγκα, στον Ειρηνικό, τον περασμένο Ιανουάριο.

"Τουλάχιστον 40 κοινότητες σε 21 χώρες είναι ήδη περισσότερο ασφαλείς αφού εφάρμοσαν το πρόγραμμά μας Tsunami Ready", δήλωσε ο Ριαμπίνιν, προτού προσθέσει πως η ΟΥΝΕΣΚΟ επιθυμεί να "διασφαλίσει πως το 100% των παράκτιων πληθυσμών σε κίνδυνο είναι έτοιμες να αντιδράσουν" απέναντι σε ένα τσουνάμι.

Στη Μεσόγειο, τα ελληνικά νησιά Κως και Σάμος είναι έτοιμα, σύμφωνα με τον Μπερνάρντο Αλιάγα, ειδικό για τους ωκεανούς στο γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η Αλεξάνδρεια, στην Αίγυπτο, άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα, και η Κωνσταντινούπολη και οι Κάννες εργάζονται σε αυτό, είπε.

"Η γενική αρχή είναι ότι εκεί όπου σημειώθηκε τσουνάμι, θα υπάρξει τσουνάμι", είπε ο Αλιάγα.

Το πρόγραμμα της ΟΥΝΕΣΚΟ έχει την υποστήριξη του γραφείου του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφής (UNDRR) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και χωρών δωρητριών όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ