Τα «φαντάσματα» της απόσχισης της Κορσικής και των Ερυθρών Ταξιαρχιών «στοιχειώνουν» τη Γαλλία

Τα «φαντάσματα» της απόσχισης της Κορσικής και των Ερυθρών Ταξιαρχιών «στοιχειώνουν» τη Γαλλία

Αντιμέτωπη με σημερινά και παλαιότερα "τρομακτικά φαντάσματα" βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η κοινή γνώμη της Γαλλίας. Τα φαντάσματα της απόσχισης της Κορσικής και των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Το πρώτο εισήλθε ορμητικά και τραγικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με αφορμή τον χθεσινό θάνατο του εξηντάχρονου Κορσικανού αυτονομιστή Υβαν Κολονά, ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός από τις 2 Μαρτίου, οπότε έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από συγκρατούμενό του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γαλλίας!

Ο τριανταπεντάχρονος θύτης είναι ισλαμιστής βαρυποινίτης και σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο απολογήθηκε λέγοντας ότι ο Κολονά "έβρισε τον Προφήτη".

Ο Κολονά ήταν χωρίς αμφιβολία ο διασημότερος φυλακισμένος Κορσικανός αυτονομιστής. Γιος σοσιαλιστή βουλευτή της περιόδου Μιτεράν, μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Κορσικής, κατηγορήθηκε το 1999 για τη δολοφονική επίθεση που έγινε το 1998 κατά του νομάρχη της Κορσικής Κλοντ Ερινιάκ. Πέρασε στην παρανομία, οι φήμες τον ήθελαν άλλοτε στη Σαρδηνία και άλλοτε στη Βενεζουέλα ως το 2003 όποτε συνελήφθη σε μια στάνη στην Κορσική, όπου διέμενε όλα αυτά τα χρόνια έχοντας γίνει βοσκός. Αρνήθηκε τις κατηγορίες, το 2011 καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα σε ισόβια φυλάκιση και έκτοτε απερρίφθησαν όλα τα αιτήματά του για σχετικώς ευνοϊκή μεταχείριση, ως πατέρας ανηλίκου τέκνου. Ο θανάτός του έφερε πάντως στην προεκλογική συζήτηση το πρόβλημα της αυτονομίας της Κορσικής, υποχρεώνοντας όλους λίγο πολύ τους υποψήφιους προέδρους να λάβουν θέση επί του θέματος και να προτείνουν λύσεις.

Το δεύτερο φάντασμα που στοιχειώνει τη Γαλλία είναι και αυτό τρομοκρατικού χαρακτήρα και εισήλθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να ανοίξει εκ νέου από αύριο τον φάκελο της απέλασης δέκα Ιταλών, που έχουν καταδικαστεί στη χώρα τους για τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν μεταξύ 1970 και 1980.

Έξι εξ αυτών ήταν τότε μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, οι τρεις είναι γυναίκες και όλοι κατοικούν πάνω από τριάντα χρόνια στη Γαλλία, η οποία το 1985, διά στόματος Φρανσουά Μιτεράν, τους είχε διαβεβαιώσει πως αν "ξεκόψουν από το παρελθόν τους" δεν θα απελαθούν. Άποψη που ωστόσο δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προ ενός έτους είχε υποσχεθεί στον Μάριο Ντράγκι ότι τα ιταλικά αιτήματα έκδοσης των 10 θα πεπαναξιολογηθούν. Αύριο έχει κληθεί να καταθέσει ο γηραιότερος εξ αυτών, ο 78χρονος Τζόρτζιο Πιετροστέφανι, ο οποίος, κατά τη δικηγόρο του, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που δεν του επιτρέπουν να μετακινηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ