Η Ρωσία «παγώνει» τις εξαγωγές σε περισσότερα από 200 προϊόντα - Ποιες χώρες εξαιρούνται

Η Ρωσία «παγώνει» τις εξαγωγές σε περισσότερα από 200 προϊόντα - Ποιες χώρες εξαιρούνται

Τον κατάλογο με τα προϊόντα τα οποία η ρωσική κυβέρνηση παγώνει τις εξαγωγές τους έως το τέλος του 2022 ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, ανακοίνωσε κυβερνητική επιτροπή όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Ο κατάλογος περιλαμβάνει τεχνολογικό, τηλεπικοινωνιακό, ιατρικό εξοπλισμό, οχήματα, γεωργικά μηχανήματα, ηλεκτρολογικό εξοπλισμό - περισσότερα από 200 είδη συνολικά, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών βαγονιών και ατμομηχανών, εμπορευματοκιβωτίων, τουρμπίνων, μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλων και λίθου, οθονών, προβολέων, κονσολών και πάνελ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη ρωσική αγορά», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η απόφαση ελήφθη σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος «για την εφαρμογή ειδικών οικονομικών μέτρων στον τομέα της εξωτερικής οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με το υπουργικό συμβούλιο, «η εξαγωγή αυτών των αγαθών περιορίζεται προσωρινά σε όλες τις ξένες χώρες, με εξαίρεση τα κράτη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία».

«Οι τελευταίες θα υπόκεινται σε διαδικασία εξαγωγής βάσει άδειας που θα εγκριθεί με ξεχωριστό κυβερνητικό διάταγμα», εξηγεί η ανακοίνωση. Οι άδειες για την εξαγωγή αγαθών προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία θα εκδίδονται από το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Φυσικών Πόρων, ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ