Ρωσικά παιχνίδια με τους αμάχους καταγγέλλει ο Ζελένσκι - Τι λέει η Γαλλία

Ρωσικά παιχνίδια με τους αμάχους καταγγέλλει ο Ζελένσκι - Τι λέει η Γαλλία

Για ανηθικότητα κατηγόρησε τη Ρωσία ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τις πληροφορίες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

 

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την κατάπαυση πυρός που φέρεται να κήρυξε μονομερώς ο ρωσικός στρατός, με τη Μόσχα να αναφέρει πως ικανοποίησε σχετικό αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ρωσική πρόταση για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι συνάντησε την έντονη αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς οι διαδρομές που προτείνει η Μόσχα οδηγούν τους αμάχους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

"Είναι εντελώς ανήθικη ιστορία. Η δυστυχία των ανθρώπων χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η τέλεια τηλεοπτική εικόνα", υποστήριξε εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου σε γραπτό του μήνυμα στο πρακτορείο Reuters.

Ταυτόχρονα, το Παρίσι διέψευσε πως ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων που οδηγούν προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ζήτησε διαδρόμους προς τη Ρωσία κατά τη συνομιλία του με τον Βλαντιμιρ Πούτιν" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική Προεδρία διευκρινίζοντας πως ο Μακρόν ζήτησε την απομάκρυνση των αμάχων και να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Γάλλοι προσθέτουν πως με την πρόταση για διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ο Βλ. Πούτιν προσπαθεί να εμφανίσει τους Ουκρανούς ως επιτιθέμενους.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Περισσότεροι από 600 ρωσικοί πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί στην Ουκρανία, τις έντεκα πρώτες ημέρες του πολέμου, όπως αναφέρουν αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τη Δύση

O πρόεδρος της Ουκρανίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, επέκρινε χθες Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram. «Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (…) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».

Χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».

Με drones η παρακολούθηση της απομάκρυνσης των αμάχων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

«Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.

Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ