Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δένδιας και Λαβρόφ συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δένδιας και Λαβρόφ συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκαν τηλεφωνικώς μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ επιβεβαιώθηκε η διάθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών-ανθρωπιστικών σχέσεων στο πλαίσιο του κοινού Έτους Ιστορίας, που διοργανώνεται κατά τα έτη 2021-2022», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει,

«Σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021 και της τηλεφωνικής επικοινωνίας των πρωθυπουργών των δύο χωρών, που ακολούθησε, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης και επιβεβαιώθηκε η διάθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών-ανθρωπιστικών σχέσεων στο πλαίσιο του κοινού Έτους Ιστορίας, που διοργανώνεται κατά τα έτη 2021-2022.

Εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μέσω των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις (σ.σ. ΗΠΑ-Ρωσίας) στη Γενεύη και (σ.σ. ΝΑΤΟ-Ρωσίας) στις Βρυξέλλες για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη. Από ρωσικής πλευράς αποτιμήθηκε εκτενώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, οι οδοί ομαλοποίησής της «στη βάση της άνευ όρων εκπλήρωσης του ‘πακέτου μέτρων’ του Μινσκ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζακστάν, έπειτα από αίτημα του προέδρου της χώρας Ζ.Τοκάεφ».

Τέλος επισημαίνεται ότι οι δύο υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις και για τη διευθέτηση στη Λιβύη και τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ