Πάπας Φραγκίσκος: Τα κράτη να επενδύσουν στην εκπαίδευση και όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Πάπας Φραγκίσκος: Τα κράτη να επενδύσουν στην εκπαίδευση και όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου

Τα κράτη θα πρέπει να εκτρέψουν χρήματα που δαπανούν για εξοπλισμούς προκειμένου να επενδύσουν στην εκπαίδευση, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στο ετήσιο μήνυμά του για την ειρήνη, στηλιτεύοντας την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών εις βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών.

Στο μήνυμά του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία εορτάζεται την 1η Ιανουαρίου, ο Φραγκίσκος κάλεσε επίσης για μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και την ανάγκη να βοηθηθούν εκείνοι που το χρειάζονται περισσότερο για να προστατευθεί το περιβάλλον.

Αφιέρωσε περίπου το ένα τρίτο του τετρασέλιδου μηνύματός του στην εκπαίδευση, λέγοντας πως έχει σημειωθεί μια «σημαντική μείωση» στις δαπάνες για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση παγκοσμίως, την ώρα που οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται πέρα από τα επίπεδα του τέλους του Ψυχρού Πολέμου και «φαίνεται βέβαιο ότι θα αυξηθούν σε εξωφρενικό βαθμό».

Δεν παρέθεσε οποιεσδήποτε πηγές για τα στατιστικά στοιχεία.

«Είναι καιρός, λοιπόν, οι κυβερνήσεις να ξεδιπλώσουν αναπτυξιακές πολιτικές που θα αποσκοπούν στην αντιστροφή του ποσοστού των δημοσίων χρημάτων που δαπανώνται στην εκπαίδευση και στους εξοπλισμούς», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του, το οποίο αποστέλλεται σε αρχηγούς κρατών και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

«Η επιδίωξη μιας αυθεντικής διαδικασίας διεθνούς αφοπλισμού μπορεί μόνο να είναι επωφελής για την ανάπτυξη των λαών και των κρατών, απελευθερώνοντας οικονομικούς πόρους ώστε να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα σχολεία, τις υποδομές, τη φροντίδα της γης κ.ο.κ.», είπε.

Τα ποσοστά στρατιωτικών και εκπαιδευτικών δαπανών διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά οι απόψεις για το τι πρέπει να αυξηθεί και τι να μειωθεί ακολουθούν κομματικές γραμμές.

Ο Φραγκίσκος έχει κάνει έκκληση για αφοπλισμό, απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και έχει πει πως οι στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει επίσης να εκτραπούν στη δίκαιη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 και στην έρευνα για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών.

«Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες που αποσκοπούν στον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κρατών, ο εκκωφαντικός θόρυβος του πολέμου και της σύγκρουσης εντείνεται. Ενώ οι αρρώστιες πανδημικών διαστάσεων εξαπλώνονται, τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος επιδεινώνονται, η τραγωδία της πείνας και δίψας αυξάνεται», ανέφερε στο μήνυμά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ