Με λήψη DNA η αναγνώριση των 46 θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε τουριστικό λεωφορείο (vid)

Με λήψη DNA η αναγνώριση των 46 θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε τουριστικό λεωφορείο (vid)

Τουριστικό λεωφορείο στη Βουλγαρία τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα 46 άτομα να εγκλωβιστούν και να χάσουν τη ζωή τους.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στα Σκόπια, στη μνήμη των 46 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες, νότια της πόλης Πέρνικ στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το δυστύχημα συνέβη όταν το λεωφορείο της εταιρείας «Besa Trans», για άγνωστους λόγους τυλίχτηκε στις φλόγες, στις 03:00 το πρωί, στον αυτοκινητόδρομο Struma, που ενώνει την πρωτεύουσα Σόφια με τον συνοριακό σταθμού Κουλάτα στο Ν.Δ. τμήμα της Βουλγαρίας.


Αναγνώριση θυμάτων με DNA

Η μεταφορική εταιρεία «Besa Trans BTB» έχει έδρα την πόλη Κιουστεντίλ στην Βόρεια Μακεδονία και διαθέτει γραφεία στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η εταιρεία λειτουργεί από το 2019 και ιδιοκτήτης της είναι ο αλβανικής καταγωγής Aζντρέν Ζουμπέρι.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων, με λήψη βιολογικού υλικού, ενώ μόνο δύο από τους επτά τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Πιγκόροβ της Σόφιας -όπως έγινε γνωστό- είναι σε καλή κατάσταση και μπορούν να καταθέσουν στις Αρχές.

Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Βουλγαρίας Μπόρισλαβ Σαράφοφ , έκανε γνωστό πως υπάρχει στενή και άριστη συνεργασίας ανάμεσα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και πως αναμένονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα Σκόπια, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των καμένων και παραμορφωμένων σορών με τη μέθοδο του DNA.


Ο Σαράφοφ δήλωσε πως, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ακούστηκε έκρηξη πριν το λεωφορείο τυλιχτεί στις φλόγες, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο έως τώρα εάν οφείλεται σε μηχανικούς λόγους ή στην πρόσκρουση του οχήματος στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και στη συνέχεια στο οδόστρωμα του αυτοκινητοδρόμου.

Βούλγαρος εμπειρογνώμονας υποστήριξε, μιλώντας σε τηλεοπτικός σταθμό, πως το μοιραίο λεωφορείο έτρεχε με πάνω από 100 χιλιόμετρα την ώρα και πως στο οδόστρωμα δεν υπάρχει ίχνος φρεναρίσματος, κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός δεν αντέδρασε επαρκώς. Ο ίδιος αποδίδει το δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να γλίστρησε το λεωφορείο στο οδόστρωμα, δεν υπάρχουν σημάδια φρεναρίσματος. Το λεωφορείο πήρε φωτιά από μπροστά. Υπήρχαν σωλήνες πετρελαίου στο ίδιο το λεωφορείο. Η φωτιά ξεκίνησε από το μπροστινό μέρος του λεωφορείου, πιθανότατα στο σύστημα θέρμανσης» δήλωσε.

DW: «Κακό οδικό δίκτυο»

Τα αίτια του φρικτού δυστυχήματος, δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Σύμφωνα με την βουλγαρική υπηρεσία της DW «Οι ειδικοί λένε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να προσδιορίσουν οι Αρχές εάν η τραγωδία προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος». Παράλληλα επισημαίνεται πως δεν μπορεί ν’ αγνοηθεί το γεγονός, πως και άλλα σοβαρά ατυχήματα συνέβησαν στον συγκεκριμένο δρόμο.

«Συνολικά, η ποιότητα των δρόμων στη Βουλγαρία παραμένει χαμηλή και η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στον αριθμό των θυμάτων ατυχημάτων στην ΕΕ - σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2019. Το 2020, όταν, λόγω του Covid-19, οι μεταφορές μειώθηκαν σημαντικά, η χώρα έπεσε στην τρίτη θέση σε αυτή τη ζοφερή κατάταξη, πίσω από τη Ρουμανία και τη Λετονία» σημειώνει το δημοσίευμα.


Οι σημαίες στα Σκόπια, και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, κυματίζουν μεσίστιες, ενώ το πρωί -και πριν τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου- τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Από το πρωί Βούλγαροι πολίτες, αφήνουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στην είσοδο της πρεσβείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Σόφια, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη τους για το τραγικό δυστύχημα, με τους 46 νεκρούς, ανάμεσά τους και δώδεκα μικρά παιδιά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ανακοίνωσε πως θα δώσει κάθε βοήθεια στις Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, για την εξακρίβωση των ακριβών συνθηκών του δυστυχήματος, που έχει συγκλονίσει τις δύο γειτονικές χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ