Συμφωνία με αστερίσκους και αντιδράσεις στην COP26 για το κλίμα

Συμφωνία με αστερίσκους και αντιδράσεις στην COP26 για το κλίμα

Ζωντανός μένει ο στόχος ελέγχου της κλιματικής αλλαγής, λένε οι διοργανωτές. Πώς η Ινδία με την υποστήριξη της Κίνας άλλαξε το ανακοινωθέν - Τι μέλλει γενέσθαι με τον άνθρακα

Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο κοινό ανακοινωθέν της κλιματικής συνόδου, COP26, της Γλασκώβης προκάλεσε επικρίσεις και κατηγορίες για αδυναμία των ηγετών να αντιλφηθούν το μέγεθος του προβλήματος.

Η αρχική δέσμευση για κατάργηση της χρήσης του άνθρακα έγινε, κατ' απαίτηση της Ινδίας, σε σταδιακή μείωση στη χρήση του συγκεκριμένου ορυκτού καυσίμου.

Ενα ακόμα σημείο τριβής ήταν η στάση της Ε.Ε. των ΗΠΑ και της Βρετανίας που αντί της σύστασης ενός ταμείου που θα χρηματοδοτεί τις χώρες που είναι περισσότερο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, όπως είναι οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, θα δημιουργηθεί ένας φορέας που θα μοιάζει περισσότερο με παρατηρητήριο στο οποίο θα λειτουργούν ομάδες εργασίας.

Ωστόσο εντονότερη είναι η κριτική για τη στάση της Ινδίας που την 11η ώρα και υπό την απειλή βέτο επέβαλε την αλλαγή στη διατύπωση του ανακοινωθέντος για το ακανθώδες θέμα του άνθρακα. Την Ινδία υποστήριξαν παρασκηνιακά η Κίνα και άλλες χώρες που βασίζονται στον άνθρακα και θεωρούν πως πρέπει να τους επιτραπεί η χρήση του συγκεκριμένου ρυπογόνου αλλά φθηνού καυσίμου για να αναπτύξουν τις οικονομίες τους και να φτάσουν το επίπεδο των αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές και οι εκπρόσωποι των ηγετών υποστηρίζουν πως το συμβιβαστικό κείμενο της COP26 διατηρεί ζωντανό τον στόχο για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική περίοδο.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναγνώρισε πως το τελικό ανακοινωθέν ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού που αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα, τις αντιφάσεις και τα επίπεδα πολιτικής βούλησης στον κόσμο σήμερα. «Ο εύθραυστος πλανήτης μας κρέμεται από μια κλωστή, Εξακολουθούμε να χτυπάμε την πόρτα της κλιματικής καταστροφής» πρόσθεσε.

Ο προεδρεύων της COP26, Αλοκ Σάρμα, αναγνώρισε κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας τα παρασκηνιακά «μαγειρέματα».

«Ζητώ συγνώμη για το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία...» ανέφερε στην ολομέλεια, αναγνωρίζοντας την οργή των πιο ευάλωτων χωρών. Η Τζένιφερ Μόργκαν, επικεφαλής της Greenpeace, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξη λέγοντας πως παρά την αλλαγή της διατύπωσης στο θέμα του άνθρακα, η εποχή του άνθρακα βρίσκεται στο τέλος της. Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η εκπρόσωπος των νήσων Μάρσαλ, από τις πιο εκτεθειμένες χώρες στην άνοδο της στάθμης των νερών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Στοιχεία της συμφωνίας αποτελούν σωτηρία για τη χώρα, ανέφερε η Τίνα Στι και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να παραγνωριστούν τα θετικά σημεία της συμφωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ