Τουλάχιστον 150 οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο - Καταγγελίες για ολιγωρία των αρχών

Τουλάχιστον 150 οι νεκροί από τις πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο - Καταγγελίες για ολιγωρία των αρχών

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε ορισμένα σημεία καταγράφηκαν 182 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα 72 ωρών,

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τα προηγούμενα 24ωρα περιοχές κυρίως της Γερμανίας και του Βελγίου.

Ο τραγικός απολογισμός διαμορφώνεται σε 150 νεκρούς με τους φόβους για αύξηση στον αριθμό των απωλειών, καθώς εκατοντάδες είναι ακόμα αγνοούμενοι. Ωστόσο εκφράζεται ελπίδα πολλοί από αυτούς να μην κινδυνεύουν και πως απλώς δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους καθώς το σύνολο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Στη Γερμανία οι περιοχές του Παλατινάτου και της Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναφέρουν τις μεγαλύτερες καταστροφές, ενώ όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε ορισμένα σημεία καταγράφηκαν 182 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα 72 ωρών, ποσότητα που ήταν αδύνατο να απορροφήσει το έδαφος, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις της στο BBC η καθηγήτρια Χάνα Κλόκε άφησε υπαινιγμούς για ολιγωρία των αρχών, καθώς όπως υποστήριξε είχαν εκδοθεί εγκαίρως προειδοποιήσεις από τους επιστήμονες για ισχυρές βροχοπτώσεις. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, πρόσθεσε, λειτούργησε κανονικά ωστόσο οι ενημερώσεις δεν έφτασαν στους κατοίκους. Εκπρόσωπος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας επίσης ανέφερε πως τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν την κακοκαιρία και πως σχετικές ενημερώσεις είχαν δοθεί στις αρμόδιες αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ