Άνω κάτω στη Σύνοδο Κορυφής για τα εμβόλια του κορονοϊού

Σε αδιέξοδο κατέληξε η πολύωρη συζήτηση που είχαν την Πέμπτη οι ηγέτες της Ε.Ε. σχετικά με την επιπλέον κατανομή 10 εκατ. δόσεων εμβολίων αντιμετώπισης του κορονοϊού μεταξύ των 27 κρατών μελών, με την Άνγκελα Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους να επιρρίπτουν εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στην Αυστρία.
Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ ζήτησε επιπλέον δόσεις εμβολίων για τη χώρα του, πέρα από την υφιστάμενη αναλογική κατανομή και παρά το γεγονός ότι η Αυστρία τα πηγαίνει σχετικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Μετά από πολύωρη συζήτηση οι ηγέτες έλαβαν την απόφαση να αναπέμψουν το θέμα στις μόνιμες διπλωματικές αποστολές των 27 στην Ε.Ε., κάτι που προκάλεσε έκπληξη καθώς συνήθως τα αδιέξοδα δημιουργούνται σε επίπεδο κατώτερων αξιωματούχων και επιλύονται στις Συνόδους Κορυφής.
Στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία έχουν εξαχθεί από την Ε.Ε. 77 εκατ. δόσεις εμβολίων συμπεριλαμβανομένων 21 εκατ. δόσεων στη Βρετανία, ενώ στο εσωτερικό της Ένωσης έχουν διανεμηθεί 88 εκατ. δόσεις.
Οι 27 ηγέτες ζητούν, τώρα, από τις διπλωματικές αποστολές τους να λάβουν μια απόφαση για την κατανομή επιπλέον 10 εκατ. δόσεων εμβολίων στη βάση της αναλογικότητας και της αλληλεγγύης. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου σημειώνοντας πως όπως φαίνεται δεν έχουν κάνει όλοι χρήση της αναλογικής κατανομής. «Το θέμα τώρα είναι πώς να τηρήσουμε την αναλογικότητα στο μέγιστο βαθμό με τις 10 εκατ. δόσεις και μαζί να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς που δεν την έχουν χρησιμοποιήσει ως σήμερα», ανέφερε. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σχολίασε από την πλευρά του πως όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Κροατία αντιμετωπίζουν αυξημένες ανάγκες εμβολίων και πως χρειάζεται να τους προσφερθεί επιπλέον βοήθεια. Επιπλέον εμβόλια θέλει όμως και η Αυστρία αν και τα στατιστικά στοιχεία δεν φαίνεται να δικαιολογούν μια τέτοια απαίτηση. Βεβαίως, η αναπομπή του θέματος στους διπλωμάτες παρουσιάστηκε από τον Αυστριακό καγκελάριο ως νίκη.