Ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ήττα της Αρμενίας

Ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ήττα της Αρμενίας

Με νίκη του Αζερμπαϊτζάν σταματούν οι εχθροπραξίες με την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός της Αρμενάις Νικόλ Πασινιάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία επήλθε λίγο μετά την ήττα των αρμενικών δυνάμεων στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα.

Όπως ορίζεται από τη συμφωνία, οι αρμενικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις περιοχές του Αγκντάμ, του Κελμπαχάρ και του Λατσίν στο διάστημα μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου, ενώ στην περιοχή του Ναγκόρνο- Καραμπάχ θα αναπτυχθεί ειρηνευτική δύναμη που θα αποστείλει η Ρωσία και η Τουρκία.

Η συμφωνία «είναι απίστευτα οδυνηρή για εμένα και τον λαό» δήλωσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, ενώ από την πλευρά του ο Αζέρος πρόεδρος έκανε λόγο για μεγάλη νίκη ιστορικής σημασίας και για συνθηκολόγηση της Αρμενίας.

Ταραχές σημειώθηκαν στην Αρμενία μετά την αναγγελία της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός. Διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και εισέβαλαν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης ενώ επιτέθηκαν και χτύπησαν τον πρόεδρο του αρμενικού Κοινοβουλίου Αράτ Μιρτζογιάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ