Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο Πανέττα δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία αποτελούν «αποφασιστικό στρατηγικό μοχλό» για τον κλάδο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν η οικονομική ανάπτυξη υπολείπεται των προβλέψεων και προκαλεί υπερβολική πτώση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Φάμπιο Πανέττα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Εάν οι κίνδυνοι επιβράδυνσης της ανάπτυξης ενισχύσουν τις αποπληθωριστικές τάσεις, θα ήταν σκόπιμο να συνεχιστεί η νομισματική χαλάρωση», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας σε ομιλία του την Παρασκευή.
Δεσμεύτηκε ότι οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν «ευέλικτοι και ρεαλιστές» στην προσέγγισή τους, λαμβάνοντας αποφάσεις κατά περίπτωση με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον αντίκτυπό τους στις προοπτικές του πληθωρισμού.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι έτοιμοι να κάνουν μια παύση από την ετήσια εκστρατεία περικοπών, η οποία μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 200 μονάδες βάσης στο 2%. Ένας σημαντικός λόγος για την παύση είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, αλλά οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αυξάνουν την αβεβαιότητα.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν σε μια ακόμη μείωση του κόστους δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους, με τον Πανέττα να επαναλαμβάνει τη γλώσσα της ΕΚΤ ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του «βρίσκονται σε καλή θέση για να σταθμίσουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις τους».
«Το βασικό ζήτημα τώρα είναι αν το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων είναι κατάλληλο για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κοντά στον στόχο, αποφεύγοντας παρατεταμένες αποκλίσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είπε.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο Πανέττα δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία αποτελούν «αποφασιστικό στρατηγικό μοχλό» για τον κλάδο. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι επενδύσεις στην τεχνολογία και την ψηφιοποίηση των τραπεζικών υπηρεσιών έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες, είπε.
Ωστόσο, ενώ οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες, ενέχουν επίσης κινδύνους που έχουν οδηγήσει την Τράπεζα της Ιταλίας να ενισχύσει τους ελέγχους, τόσο στους χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές όσο και στους προμηθευτές τους. Οι εποπτικές δραστηριότητες έφεραν στο φως ευρέως διαδεδομένες ελλείψεις, όπως η ελάχιστη συμμετοχή των εταιρικών φορέων, τα ελλιπή αποθέματα πληροφορικής και οι ανεπαρκείς έλεγχοι πρόσβασης σε ευαίσθητα δεδομένα.
Ένας από τους πιο προβληματικούς τομείς σχετίζεται με την εξωτερική ανάθεση, είπε ο Πανέττα, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν κληθεί να ενισχύσουν τη διαχείριση κινδύνων για συγκεκριμένους κινδύνους που συνδέονται με την εξωτερική ανάθεση.