Έκρηξη στο πλοίο Eco Wizard του Χάρη Βαφειά που βρισκόταν σε λιμάνι της Ρωσίας

Έκρηξη στο πλοίο Eco Wizard του Χάρη Βαφειά που βρισκόταν σε λιμάνι της Ρωσίας

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που οι τοπικοί ερευνητές έχουν να αντιμετωπίσουν ανεξήγητες εκρήξεις που συγκλόνισαν ένα πλοίο στο Ust Luga

Μία ακόμη μυστηριώδης έκρηξη έπληξε ένα πλοίο που πραγματοποιούσε εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς υγραερίου (LPG) Eco Wizard (ναυπηγήθηκε το 2024) χωρητικότητας 40.000 κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της περιοχής του Λένινγκραντ, σημειώθηκε διαρροή αμμωνίας κατά τη φόρτωση του κοντά στο ρωσικό λιμάνι του Ust Luga, ενώ το Bloomberg επικαλούμενο το ρωσικό περιοδικό Insider, ανέφερε ότι η διαρροή προκλήθηκε από δύο εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιά στο πλάι του πλοίου, το οποίο ανήκει στον στόλο της StealthGas, εταιρείας του ομίλου Βαφειά που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Η Stealth Maritime, η εταιρεία διαχείρισης με έδρα την Αθήνα, δήλωσε στο TradeWinds ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα, καθώς όλο το πλήρωμα αποχώρησε από το πλοίο και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών αρχών.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία, ούτε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον», δήλωσε ο κυβερνήτης Aleksander Drozdenko στο κανάλι του στο Telegram.

«Ο βροχερός καιρός και η έγκαιρη εγκατάσταση υδατοκουρτίνας εξάλειψαν την πιθανότητα διασποράς της ουσίας στην ατμόσφαιρα και επέτρεψαν τον εντοπισμό και τη συλλογή της», πρόσθεσε ο Drozdenko.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που οι τοπικοί ερευνητές έχουν να αντιμετωπίσουν ανεξήγητες εκρήξεις που συγκλόνισαν ένα πλοίο στο Ust Luga.

Το TradeWinds ανέφερε τον Φεβρουάριο πώς μια έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο Koala (κατασκευής 2003) χωρητικότητας 164.500 dwt, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανάγκασε το πλήρωμα να εγκαταλείψει το πλοίο και να μεταβεί στην ξηρά.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα ευρήματα της έρευνάς τους για το θέμα αυτό, αλλά εμπειρογνώμονες στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας ανέφεραν ότι η έκρηξη ενδέχεται να προκλήθηκε από ναρκοπέδιο στο πλαίσιο ουκρανικής επιχείρησης σαμποτάζ.

Περίπου την ίδια περίοδο με το περιστατικό του Koala, δύο δεξαμενόπλοια που ανήκουν στην Thenamaris, μια ελληνική εταιρεία που η ουκρανική κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, υπέστησαν ζημιές από ανεξήγητες εκρήξεις στη Μεσόγειο.

Άλλα παρόμοια περιστατικά έπληξαν ένα δεξαμενόπλοιο της Grace Energy Shipping με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, πιο πρόσφατα, ένα πλοίο που ανήκει στην TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου — αν και η τελευταία εταιρεία αρνήθηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από νάρκη.

Η σύνδεση με την Ουκρανία είναι πιο ξεκάθαρη στην περίπτωση του Ursa Major (9.500 dwt, ναυπηγήθηκε το 2009), ενός ρωσικής σημαίας γενικού φορτίου πλοίου που βυθίστηκε στη Μεσόγειο την παραμονή των Χριστουγέννων, μετά από τρεις διαδοχικές εκρήξεις κοντά στην πρύμνη του.

Ο ιδιοκτήτης του, η Oboronlogistics, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τρομοκρατική επίθεση», αλλά δεν κατονόμασε υπόπτους. Στην περίπτωση του Vilamoura (157.700 dwt, ναυπηγήθηκε το 2011) της TMS Tankers, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δημοσίευσε μια είδηση για την έκρηξη στον λογαριασμό της στο X, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά χαρακτηρίζοντας το πλοίο ως μέρος του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας.

Ωστόσο, ούτε το Vilamoura ούτε κανένα άλλο πλοίο υπό ελληνική ιδιοκτησία περιλαμβάνεται στα εκατοντάδες πλοία που έχουν υποβληθεί σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να τιμωρηθεί η Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν είναι γνωστό να έχουν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες σε κάποιο από τα παραπάνω περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ