Γιόακιμ Νάγκελ: Κίνδυνος ύφεσης στη Γερμανία εξαιτίας των δασμών

Ο Νάγκελ δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί κάποιου είδους συμβιβασμός για τους δασμούς και έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο για τα επόμενα χρόνια
Η Γερμανία κινδυνεύει να υποστεί ύφεση φέτος συνεπεία των αμερικανικών δασμών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel. Η Ευρώπη «βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας», δήλωσε ο Nagel την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg και πρόσθεσε: «Προβλέπω πιθανή ύφεση για τη χώρα μου, για τη Γερμανία».
Ο Nagel και οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνουν τα επιτόκια για να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης κόντρα στην εμπορική πολιτική του προέδρου Donald Trump. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στο μπλοκ σχεδόν σταμάτησε αυτό το μήνα, καθώς η εμπιστοσύνη βυθίζεται. Στη Γερμανία, συρρικνώθηκε απροσδόκητα.
Ο Nagel δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί κάποιου είδους συμβιβασμός για τους δασμούς και έδωσε έναν πιο αισιόδοξο τόνο για τα επόμενα χρόνια. Ένα άλμα στις δημόσιες δαπάνες από την επερχόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας της, της μεγαλύτερης της Ευρώπης, είπε.
«Ήταν απαραίτητο από γερμανικής πλευράς να κάνουμε περισσότερα όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες», δήλωσε ο Nagel. «Ήταν σαφές ότι πρέπει να το κάνουμε πολύ περισσότερο όταν πρόκειται να ξεπεράσουμε τα προβλήματα των υποδομών μας. Το δημοσιονομικό πακέτο είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Γερμανία κάνει τη δική της δουλειά. Θα βελτιωθούμε με την πάροδο του χρόνου. Η οικονομία θα τα πάει καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Για μένα ως κεντρικό τραπεζίτη, αυτά είναι καλά νέα», πρόσθεσε.
Παράλληλα, υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η ενίσχυση των δαπανών θα αυξήσει τις τιμές καταναλωτή. «Απ’ ό,τι βλέπω, δεν θα είναι πληθωριστική», δήλωσε ο Nagel. «Βγαίνουμε από μια κατάσταση στασιμότητας. Ένα είδος ύφεσης. Δεν είναι πληθωριστικό κατά την επόμενη πορεία των ετών. Είναι χρήσιμο για την οικονομία. Σημαίνει για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτά είναι καλά νέα».
Συμφωνώντας με άλλους αξιωματούχους της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει επιφυλακτική και θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις ανά συνεδρίαση, καθώς επιδιώκει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.