Airbnb: Θα πληρώσει 576 εκατ. ευρώ στη Ιταλία για μη καταβληθέντες φόρους

Airbnb: Θα πληρώσει 576 εκατ. ευρώ στη Ιταλία για μη καταβληθέντες φόρους

Η Airbnb βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις σχετικά με τους φόρους της για τα έτη 2022 και 2023

Η ιρλανδική μονάδα της Airbnb Inc. συμφώνησε να καταβάλει στις ιταλικές φορολογικές αρχές 576 εκατ. ευρώ (621 εκατ. δολάρια) για να διευθετήσει τους ισχυρισμούς ότι δεν είχε καταβάλει αρκετούς φόρους.

Η εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δεν αναγνωρίζει «οποιαδήποτε ευθύνη» στο πλαίσιο του διακανονισμού, ανέφερε σε κανονιστική κατάθεση την Τετάρτη.

Η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας είχε ισχυριστεί ότι η εταιρεία δεν είχε καταβάλει φόρους για έσοδα από ενοίκια ύψους περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και υποστήριξε ότι η εταιρεία όφειλε περίπου 779 εκατομμύρια ευρώ μετά από έλεγχο των φορολογικών ετών από το 2017 έως το 2021.

Η Airbnb βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις σχετικά με τους φόρους της για τα έτη 2022 και 2023 και τα σχετικά ποσά μπορεί να είναι «σημαντικά», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο διακανονισμός, αν και είναι χαμηλότερος από το ποσό που είχαν αρχικά επιδιώξει οι ιταλικές αρχές, εξακολουθεί να ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο των τριμηνιαίων προσαρμοσμένων κερδών της εταιρείας.

Οι αρχές εντείνουν τους ελέγχους σχετικά με τους φόρους που καταβάλλουν οι παγκόσμιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία. Το 2019, οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές εξέτασαν την Netflix Inc. αφού η αμερικανική εταιρεία streaming απέτυχε να υποβάλει δήλωση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Νωρίτερα φέτος, οι εισαγγελείς του Μιλάνου άρχισαν να ερευνούν τη μητρική εταιρεία του Facebook Meta Platforms Inc. για μη καταβληθέντες φόρους προστιθέμενης αξίας που ανέρχονται σε περίπου 870 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ