Πετρέλαιο: Ξαναπαίρνουν την ανηφόρα οι τιμές μετά την ανακοίνωση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας

Πετρέλαιο: Ξαναπαίρνουν την ανηφόρα οι τιμές μετά την ανακοίνωση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας

Η Saudi Aramco διατήρησε αμετάβλητες τις επίσημες τιμές πώλησης του Δεκεμβρίου

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την επαναβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ότι θα επιμείνουν στον περιορισμό της προσφοράς πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate καταγράφουν άνοδο 1,80% στα 81,96 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αναφοράς Brent διαμορφώνεται στα 86,2 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1,64%.

Η ανακοίνωση των «μεγάλων δυνάμεων» του OPEC+ την Κυριακή έρχεται μετά την εξασθένιση των φόβων για τις συνέπειες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, άλλα και τις ανησυχίες για εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης που ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση άνω του 6% την περασμένη εβδομάδα. Το δολάριο υποχώρησε επίσης, καθιστώντας τα εμπορεύματα που τιμολογούνται στο νόμισμα πιο ελκυστικά.

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αυτά τα κέρδη έχουν πλέον σχεδόν εξανεμιστεί, καθώς ο πόλεμος είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης και δεν προκάλεσε διακοπή στις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί πηγή περίπου του ενός τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου.

Παρότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα η σύγκρουση να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, ο αντίκτυπος στις τιμές έχει δώσει τη θέση του σε νέες ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η αιφνιδιαστική συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης τον περασμένο μήνα έθεσε ερωτήματα σχετικά με την ανάκαμψη του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξάνονται.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές της προσφοράς είναι πιθανό να παραταθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 – δεδομένης της εποχικά ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου στην αρχή κάθε έτους, των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη και του στόχου των παραγωγών και του ΟΠΕΚ+ να στηρίξουν τη σταθερότητα και την ισορροπία της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG.

Η Saudi Aramco, εν τω μεταξύ, διατήρησε αμετάβλητες τις επίσημες τιμές πώλησης του Δεκεμβρίου για δύο από τις πέντε κατηγορίες πετρελαίου προς τους πελάτες της στην Ασία. Ωστόσο, το βασίλειο μείωσε τις τιμές του για την Ευρώπη, ένα ακόμη σημάδι της ανησυχίας για την κατανάλωση στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ