Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πάρτε μέτρα για τον περιορισμό της μικροπλαστικής ρύπανσης από πέλλετ

 Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πάρτε μέτρα για τον περιορισμό της μικροπλαστικής ρύπανσης από πέλλετ


Μεταξύ 52.000 και 184.000 μετρικών τόνων πέλλετ απελευθερώνονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο λόγω κακού χειρισμού σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ανέφερε η Επιτροπή

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρα τη Δευτέρα για την πρόληψη της μικροπλαστικής ρύπανσης από τη διαρροή πλαστικών σφαιριδίων στο περιβάλλον.

Περίπου 176.000 μετρικοί τόνοι μικροπλαστικών απελευθερώνονται ακούσια στο περιβάλλον κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων. Τα πέλλετ είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή μικροπλαστικών μετά τα ελαστικά και το χρώμα.

Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στο ανθρώπινο σώμα, στον πολικό θαλάσσιο πάγο και στις βαθύτερες ωκεάνιες τάφρους και μπορούν να σκοτώσουν τα πουλιά και τις χελώνες που τα τρώνε όταν ξεβράζονται στη θάλασσα ή στις παραλίες.


Ο νόμος στοχεύει σε μια άλλη πηγή των μικροσκοπικών πλαστικών ρύπων - τα pellets, ή "nurdles", τα μικρά κομμάτια πλαστικού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών προϊόντων.

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την πρόληψη για την αποφυγή τυχόν διαρροών πλαστικών σφαιριδίων, τα οποία είναι μικροί κόκκοι που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής πλαστικών. Άλλα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν τον περιορισμό των χυμένων σφαιριδίων για να βεβαιωθει ότι δεν μολύνουν το περιβάλλον και τον καθαρισμό στη συνέχεια, εάν έχει σημειωθεί διαρροή.


Μεταξύ 52.000 και 184.000 μετρικών τόνων πέλλεταπελευθερώνονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο λόγω κακού χειρισμού σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση.

«Με αυτούς τους νέους κανόνες, στοχεύουμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό κατά 74%,» δήλωσε στο Reuters ο Virginijus Sinkevicius, Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ.

"Θα πάμε μόνο με τα πέλλετ αυτή τη φορά γιατί είναι τα πιο σταθερά δεδομένα που έχουμε...Η δουλειά δεν σταματά εδώ. Είναι ένα πρώτο βήμα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα μικροπλαστικά (ρύπανση) κατά 30% έως το 2030."

Εναπόκειται πλέον στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν σχέδια μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ