Ιταλία: Αυστηρά μέτρα για τα ηλεκτρονικά σκούτερ μετά από θανάτους και ατυχήματα

 Ιταλία: Αυστηρά μέτρα για τα ηλεκτρονικά σκούτερ μετά από θανάτους και ατυχήματα


Οι αναβάτες θα πρέπει να φορούν κράνος και να έχουν ασφάλεια, ενώ τα ηλεκτρονικά σκούτερ θα πρέπει πλέον να έχουν πινακίδα κυκλοφορίας

 

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη μέτρα της χρήσης ηλεκτρικών σκούτερ στους δρόμους της πόλης, επιδιώκοντας να μειώσει τα ατυχήματα, να περιορίσει τους τραυματισμούς και να αποτρέψει τα πεζοδρόμια από το να γίνουν ακατάστατες διαδρομές με εμπόδια.
Ενημερώνοντας τον κώδικα εθνικής οδού της Ιταλίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναστείλει τις άδειες οδήγησης για άτομα που πιάνονται να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι και υποσχέθηκε μηδενική ανοχή για όποιον βρεθεί μεθυσμένος ή με ναρκωτικά ενώ οδηγεί.

Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση ηλεκτρονικών σκούτερ έχει εκτιναχθεί σε όλη την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, με τις εταιρείες ενοικίασης να κατακλύζουν τις μεγάλες πόλεις με σκούτερ προς ενοικίαση που είναι δημοφιλή τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.

Ωστόσο, η αστυνομία έχει αναφέρει αμέτρητα ατυχήματα, με έξι θανάτους μόνο στη Ρώμη τα τελευταία δύο χρόνια ενώ επέβαιναν σε σκούτερ. Τα σκούτερ έχουν προκαλέσει προβλήματα και στους πεζούς, χωρίς να υπάρχουν κανόνες για το πού πρέπει να κυκλοφορούν.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, οι αναβάτες θα πρέπει να φορούν κράνος και να έχουν ασφάλεια, ενώ τα ηλεκτρονικά σκούτερ θα πρέπει πλέον να έχουν πινακίδα κυκλοφορίας. Τα μέτρα θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο για να γίνουν νόμοι.
Θα απαγορεύεται η οδήγηση των δικύκλων εκτός κατοικημένων περιοχών, όπως σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ή η τυχαία στάθμευση τους στα πεζοδρόμια.

"Πρέπει να αποκαταστήσουμε λίγο την τάξη. Σκεπτόμενος τα πεζοδρόμια των μεγάλων πόλεων όπως το Μιλάνο και η Ρώμη, είναι σαν ένα γυμναστήριο για ανθρώπους με καροτσάκια", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι μετά την αποκάλυψη του σχεδίου του.

Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν έναν φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για τις μετακινήσεις στην πόλη, τα ηλεκτρονικά σκούτερ αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τους ανθρώπους, οι οποίοι ένιωσαν ότι απειλούνται από τα μηχανήματα.
Οι Παριζιάνοι ψήφισαν τον Απρίλιο να τους απαγορεύσουν την είσοδο στη γαλλική πρωτεύουσα. Δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόταση στην Ιταλία, αν και διάφορες πόλεις προσπάθησαν να περιορίσουν το όριο ταχύτητας των σκούτερ και να μειώσουν τον αριθμό των εταιρειών που μπορούν να τα προσλάβουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ