Άγριες φράουλες - Καλλιεργητές κατά γερμανικών σούπερ μάρκετ

 Άγριες φράουλες - Καλλιεργητές κατά γερμανικών σούπερ μάρκετ

Η ισπανική ένωση καλλιεργητών φράουλας Interfresa είπε ότι η καμπάνια στη γερμανική ιστοσελίδα διαδικτυακών αναφορών Campact, την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 150.000 άτομα, ήταν «ύπουλη και επιζήμια για τη βιομηχανία φράουλας και κόκκινων φρούτων»

Ισπανοί καλλιεργητές φράουλας επέκριναν την Τετάρτη μια γερμανική εκστρατεία καταναλωτών που καλούσε τα σούπερ μάρκετ να μποϊκοτάρουν τις φράουλες που καλλιεργούνται κοντά στον ισπανικό υγρότοπο Donana, ο οποίος απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την παράνομη άρδευση.

Η ισπανική ένωση καλλιεργητών φράουλας Interfresa είπε ότι η καμπάνια στη γερμανική ιστοσελίδα διαδικτυακών αναφορών Campact, την οποία έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 150.000 άτομα, ήταν «ύπουλη και επιζήμια για τη βιομηχανία φράουλας και κόκκινων φρούτων».

Η αναφορά σημειώνει τον τεράστιο όγκο ισπανικών φραουλών που πωλούνται στη Γερμανία και καλεί τα Edeka, Lidl και άλλα σούπερ μάρκετ να σταματήσουν να πωλούν εισαγόμενα μούρα που καλλιεργούνται κοντά στο υπό εξαφάνιση καταφύγιο άγριας ζωής στη νότια Ισπανία.

Η επαρχία της Huelva, όπου βρίσκεται το πάρκο, παράγει το 98% των κόκκινων φρούτων της Ισπανίας και το 30% των κόκκινων φρούτων της ΕΕ. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φράουλας στον κόσμο.

Η περιφερειακή κυβέρνηση σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την άρδευση γύρω από την Donana, παρόλο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πάρκο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση με τις λιμνοθάλασσες να στεγνώνουν και τη βιοποικιλότητα να εξαφανίζεται εν μέσω παρατεταμένης ξηρασίας.


Η μείωση της ποσότητας του νερού που εξάγεται είναι μια από τις βασικές λύσεις για τη διάσωση του υγροτόπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ένωση αρνήθηκε ότι οι αγρότες χρησιμοποιούσαν νερό από παράνομες πηγές στο εθνικό πάρκο ή ότι αντλούνται τεράστιες ποσότητες νερού, όπως υποστηρίζει η αναφορά. Πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούν τεχνικές αιχμής για να εγγυηθούν την αποτελεσματική χρήση του νερού.

Είπε ότι τα πλησιέστερα αγροκτήματα στη Donana απείχαν 35 χιλιόμετρα και η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών στον τομέα των μούρων απείχε 100 χιλιόμετρα ή περισσότερο από την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των αγροκτημάτων θα έκανε χρήση του συστήματος άρδευσης που θα νομιμοποιηθεί εάν εγκριθεί ο νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ