Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν εμπορικός κόμβος για τον ρωσικό χρυσό

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν εμπορικός κόμβος για τον ρωσικό χρυσό

Η Κίνα και η Τουρκία ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι προορισμοί, εισάγοντας περίπου 20 τόνους η καθεμία μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου 2023

 

 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γίνει βασικός εμπορικός κόμβος για τον ρωσικό χρυσό από τη στιγμή που οι δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία έκοψαν τις πιο παραδοσιακές εξαγωγικές διαδρομές της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ρωσικά τελωνεία.

Τα αρχεία, τα οποία περιέχουν λεπτομέρειες για σχεδόν χίλιες αποστολές χρυσού το έτος από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνουν ότι το κράτος του Κόλπου εισήγαγε 75,7 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων - από μόλις 1,3 τόνους το 2021.

Η Κίνα και η Τουρκία ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι προορισμοί, εισάγοντας περίπου 20 τόνους η καθεμία μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου 2023. Με τα ΗΑΕ, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 99,8% των ρωσικών εξαγωγών χρυσού στα τελωνειακά στοιχεία για αυτήν την περίοδο.

Τις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πολλές πολυεθνικές τράπεζες, πάροχοι logistics και διυλιστήρια πολύτιμων μετάλλων σταμάτησαν να χειρίζονται ρωσικό χρυσό, ο οποίος είχε αποσταλεί στο Λονδίνο, έναν κόμβο εμπορίας και αποθήκευσης χρυσού.

Η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε τις ρωσικές ράβδους που κατασκευάζονταν από τις 7 Μαρτίου 2022 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ιαπωνία είχαν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού.


Τα αρχεία εξαγωγών δείχνουν, ωστόσο, ότι οι Ρώσοι παραγωγοί χρυσού βρήκαν γρήγορα νέες αγορές σε χώρες που δεν είχαν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Κίνα.

Ο Louis Marechal, ειδικός στην προμήθεια χρυσού στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να λιώσει και να αναδιατυπωθεί ο ρωσικός χρυσός και στη συνέχεια να επιστρέψει στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης με καλυμμένη την προέλευσή του.


Η Επιτροπή Χρυσού χρυσού της κυβέρνησης των ΗΑΕ δήλωσε ότι το κράτος λειτούργησε με σαφείς και ισχυρές διαδικασίες κατά των παράνομων εμπορευμάτων, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται ανοιχτά και με ειλικρίνεια, με τους διεθνείς εταίρους τους, σε συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

Σε μια προσπάθεια να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7 εάν συναλλάσσονται με οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι αποστολές στα τελωνειακά στοιχεία, που παρέχονται στο Reuters από έναν εμπορικό πάροχο, δείχνουν εξαγωγές 116,3 τόνων μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, αν και ο σύμβουλος Metals Focus εκτιμά ότι η Ρωσία παρήγαγε 325 τόνους χρυσού το 2022.

Η μετατόπιση των ρωσικών εξαγωγών από το Λονδίνο δεν θεωρείται σημαντικό πλήγμα καθώς ο κόμβος δεν εξαρτάται από τη Ρωσία. Το 2021, για παράδειγμα, ο χρυσός από τη Ρωσία αντιπροσώπευε το 29% των εισαγωγών του Λονδίνου, αλλά το 2018 αποτελούσε μόλις το 2%, δείχνουν τα βρετανικά εμπορικά στοιχεία.

Τα ΗΑΕ, εν τω μεταξύ, είχαν από καιρό μια ακμάζουσα βιομηχανία χρυσού. Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι εισήγαγε περίπου 750 τόνους καθαρού χρυσού ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2016 και 2021 - που σημαίνει ότι οι αποστολές στα ρωσικά αρχεία θα αντιστοιχούσαν μόνο στο 10% περίπου των εισαγωγών της.

Τα ΗΑΕ είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας χρυσού και κοσμημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ