Γαλλία: Σε χαμηλά επίπεδα τα υπόγεια ύδατα παρά τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις

 Γαλλία: Σε χαμηλά επίπεδα τα υπόγεια ύδατα παρά τις ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις

Η χώρα αντιμετώπισε έναν ξηρό χειμώνα που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των υδάτων

 

Οι βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου στο μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο βελτίωσαν τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων, αλλά περισσότερα από τα δύο τρίτα παρέμειναν κάτω από το μέσο όρο με την κατάσταση να εξακολουθεί να είναι ανησυχητική στο νότο, δήλωσε την Τετάρτη η γαλλική γεωλογική υπηρεσία BRGM.
Οι κίνδυνοι ξηρασίας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2023 ήταν πλέον «εξαιρετικά πιθανοί» στη νοτιοανατολική Γαλλία και γύρω από το Παρίσι, ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι εξαιρετικά ξηρές συνθήκες στη νότια Ευρώπη, κυρίως στη γειτονική Ισπανία, έχουν προκαλέσει έλλειψη νερού σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι αγρότες καταγράφουν τις χειρότερες αποδόσεις τους εδώ και δεκαετίες.

Η Γαλλία υπέστη τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί το περασμένο καλοκαίρι και, όπως το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αντιμετώπισε έναν ξηρό χειμώνα που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των υδάτων.
Περιορισμοί στη χρήση του νερού έχουν ήδη εφαρμοστεί σε ορισμένες περιοχές στη νότια Γαλλία τους τελευταίους μήνες, καθώς οι αρχές ανέμεναν καλοκαιρινή ξηρασία.

"Η κατάσταση παραμένει μη ικανοποιητική σε μεγάλο μέρος της χώρας: το 68% των επιπέδων των υπόγειων υδάτων παραμένει κάτω από τα μηνιαία πρότυπα τον Απρίλιο (έναντι 75% τον Μάρτιο του 2023) με πολλούς τομείς να παρουσιάζουν χαμηλά έως πολύ χαμηλά επίπεδα", ανέφερε η BRGM στο μηνιαίο δελτίο της.
Κάτω από το μέσο όρο επίπεδα διαμορφώθηκαν στο 58% τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Οι βροχοπτώσεις είχαν βελτιώσει τα επίπεδα των υπόγειων υδάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου θεωρούνταν πλέον ως ικανοποιητικά στη Βρετάνη και σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Γαλλίας, η οποία φιλοξενεί ορισμένες μεγάλες περιοχές παραγωγής σιτηρών.

Ωστόσο, ορισμένες ανησυχίες παρέμειναν στα νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά του Παρισιού και η κατάσταση στα νότια, συμπεριλαμβανομένης της ακτής της Μεσογείου, δεν ήταν ικανοποιητική έως ανησυχητική, ανέφερε η BRGM.
Ο αντίκτυπος του υγρού καιρού αυτόν τον μήνα θα εξαρτηθεί από την τελική ποσότητα βροχής και τον τύπο του εδάφους, ανέφερε επίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ