Η Ινδία θα αμφισβητήσει τον φόρο άνθρακα της ΕΕ στον ΠΟΕ

  Η Ινδία θα αμφισβητήσει τον φόρο άνθρακα της ΕΕ στον ΠΟΕ


Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν προτάσεις από τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα που έχει αναζητήσει «ίσους όρους ανταγωνισμού» μέσω μέτρων διασφάλισης κατά των εισαγωγών ως αμοιβαίο μέτρο 

 

Η Ινδία σχεδιάζει να υποβάλει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει δασμούς 20% έως 35% στις εισαγωγές αγαθών υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα όπως χάλυβας, σιδηρομετάλλευμα και τσιμέντο από την Ινδία σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές του Reuters.
Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής του Νέου Δελχί για την καταπολέμηση του Μηχανισμού Προσαρμογής των Συνόρων Ανθρακών της ΕΕ (CBAM) που έχει σχεδιαστεί για να ωθήσει τις τοπικές βιομηχανίες να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, θέτοντας ταυτόχρονα το ζήτημα σε διμερείς συνομιλίες.
Ο Piyush Goyal, υπουργός Εμπορίου της Ινδίας, πραγματοποιεί επίσκεψη στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τους ηγέτες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν διμερή ζητήματα και να προωθήσουν το εμπόριο.

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το πρώτο σχέδιο στον κόσμο για την επιβολή φόρου στις εισαγωγές αγαθών με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα από το 2026, με στόχο τις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου, λιπασμάτων, ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, με στόχο να γίνει ένας καθαρός μηδενικός εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, νωρίτερα από τον στόχο της Ινδίας για το 2070.
«Στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, η ΕΕ εισάγει ένα εμπορικό εμπόδιο που θα έπληττε όχι μόνο τις ινδικές εξαγωγές αλλά και πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος .

Η Ινδία θεωρεί την προτεινόμενη εισφορά ως μεροληπτική και εμπορική φραγή και θα αμφισβητήσει τη νομιμότητά της, επικαλούμενη ότι το Νέο Δελχί ακολουθούσε ήδη τα πρωτόκολλα που είχαν δεσμευτεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, είπε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετέχει στην ομάδα που ασχολείται με θέματα του ΠΟΕ.

Τρεις πηγές του κλάδου που παρακολούθησαν μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα που κάλεσε η κυβέρνηση για να συζητήσουν το θέμα επιβεβαίωσαν τα σχέδια να τεθεί το θέμα στον ΠΟΕ.


Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν προτάσεις από τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα που έχει αναζητήσει «ίσους όρους ανταγωνισμού» μέσω μέτρων διασφάλισης κατά των εισαγωγών ως αμοιβαίο μέτρο.
«Τομείς όπως ο χάλυβας και οι μικροί κατασκευαστές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ», δήλωσε ο Ajay Sahai, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Ινδικών Οργανισμών Εξαγωγών, προσθέτοντας ότι θα πρέπει τελικά να μειώσουν τις εκπομπές για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί παγκοσμίως.

Αρχικά, σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών, κυρίως χάλυβα, σιδηρομεταλλεύματος και αλουμινίου, θα αντιμετωπίσουν δασμούς, είπε ο Sahai, αλλά μέχρι το 2034 θα καλύπτουν όλα τα αγαθά που εξάγονται στην ΕΕ.

Η προσαρμογή των συνόρων άνθρακα είναι πιθανό να ακολουθηθεί και από άλλες προηγμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πιέζουν για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, είπε.

Ένα υπουργικό πάνελ εξετάζει τον αντίκτυπο των σχεδίων της ΕΕ και τα βήματα για την αντιμετώπισή του, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαίας αναγνώρισης του ενεργειακού ελέγχου και των πιστοποιητικών εμπορίας άνθρακα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Santosh Kumar Sarangi, γενικός διευθυντής εξωτερικού εμπορίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ