Αισιόδοξα μηνύματα από τις ΗΠΑ - Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Αισιόδοξα μηνύματα από τις ΗΠΑ - Στο 4,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Στο 4,9% κυμάνθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σε σύγκριση με έναν χρόνο πρίν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει στο 5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, ενώ η πτώση αυτή αποδεικνύει ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιγξης φέρνει αποτελέσματα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά το κόστος μιας ευρείας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση. Το Μάρτιο ο πληθωρισμός είχε κυμανθεί στο 5% η επίδοση του Μαρτίου, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο 0,1%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τους ευμετάβλητους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% σε εναρμόνιση με τις προβλέψεις των αναλυτών και έναντι αύξηση 5,6% τον Μάρτιο.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει όσους προβλέπουν παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός της χρονιάς.

Ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα υψηλά 40 ετών του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «πλησιάζουμε ή ίσως ακόμη και [τελειώνουμε]» με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ