Ισπανία: Bάζει τέλος στο σύστημα της "χρυσής βίζας"

 Ισπανία: Bάζει τέλος στο σύστημα της "χρυσής βίζας"

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να τερματίσουν τα προγράμματα που επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν υπηκοότητα και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους κατά την έκδοση αδειών διαμονής

 

Η Ισπανία θα μπορούσε να βγάλει την πρίζα από το λεγόμενο σύστημα «χρυσής βίζας» που χορηγεί δικαιώματα διαμονής σε αλλοδαπούς που επενδύουν σε ακίνητα στη χώρα, σύμφωνα με τον αρχηγό ενός αριστερού κόμματος που διαπραγματεύεται το θέμα με την κυβέρνηση.

Ο Iñigo Errejon είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα το κόμμα του Mas Pais είχε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να τερματιστεί το πρόγραμμα, το οποίο επιτρέπει στους αγοραστές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 500.000 ευρώ και στις οικογένειές τους να λάβουν άδεια διαμονής τριών ετών.

«Η ισπανική υπηκοότητα δεν μπορεί να αγοραστεί», είπε ο Errejon προσθέτοντας ότι οι χρυσές βίζες οδήγησαν σε «βίαιη» αύξηση των τιμών των κατοικιών και ανάγκασαν τους ντόπιους να εγκαταλείψουν τις γειτονιές τους χωρίς να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το υπουργείο δεν επιβεβαίωσε κανένα σχέδιο τερματισμού του προγράμματος. Αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες είπε ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία καθώς το υπουργείο μελετά ακόμη τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η εφημερίδα El Pais ανέφερε ότι η Ισπανία εξετάζει αυστηρότερες απαιτήσεις για αιτήσεις χρυσής βίζας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να τερματίσουν τα προγράμματα που επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν υπηκοότητα και να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους κατά την έκδοση αδειών διαμονής, χαρακτηρίζοντάς τες ως κίνδυνο για την ασφάλεια και το ξέπλυμα χρήματος.

Η γειτονική Πορτογαλία είπε ότι θα τερματίσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα τον Μάρτιο.

Από την έναρξη του καθεστώτος της χρυσής βίζας το 2013 έως τον περασμένο Νοέμβριο, η Ισπανία εξέδωσε σχεδόν 5.000 άδειες, με τους Κινέζους επενδυτές να ηγούνται της λίστας, δείχνουν κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Errejon είπε ότι οι βίζες αντιπροσώπευαν ένα «προνόμιο πίσω πόρτας» για τους εκατομμυριούχους, μετατρέποντας την Ισπανία σε «είδος αποικίας, που συχνά προσελκύει σκοτεινά χρήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ