Ποια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας να διαλέξω;

Πώς θα βρείτε την χρέωση των 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα – πώς θα αποφύγετε τα 0,23 ευρώ

 Ποια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας να διαλέξω;

 

Εκτός από την αλλαγή εκ βάθρων του τρόπου χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, η δεύτερη μεγάλη αλλαγή που φέρνει ο Αύγουστος είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον καταναλωτή να αλλάζει πάροχο κατά το δοκούν. Επειδή κάθε μήνα θα ανακοινώνονται και διαφορετικά τιμολόγια από τις εταιρείες, δέσμευση δεν θα υπάρχει οπότε οι αλλαγές θα μπορούν να είναι και περισσότερες από μια κατά τη διάρκεια του έτους. Βέβαια, οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν ή και να διευρύνουν τον αριθμό των πελατών τους δίνοντας κίνητρα για πληρωμές με πάγια εντολή, για έκδοση ηλεκτρονικού λογαριασμού, για εμπρόθεσμη πληρωμή κλπ. Μάλιστα, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να παρουσιαστούν πού περισσότερα κίνητρα παραμονής καθώς όλες οι εταιρείες περιμένουν να διαπιστώσουν την έκταση της «κινητικότητας» που θα καταγραφεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποια στοιχεία πρέπει να προσέξετε για να επιλέξετε πάροχο;

  1. Οι καταναλωτές που έχουν πολύ μικρές καταναλώσεις, (π.χ εξοχικά που λειτουργούν μερικές εβδομάδες τον χρόνο) έχουν συμφέρον να διαλέξουν πάροχο με το μικρότερο πάγιο. Παρά την επιβολή του πλαφόν στα 5 ευρώ, κάποιες εταιρίες ανακοίνωσαν σήμερα τους διορθωμένους τιμοκαταλόγους δίνοντας ακόμη καλύτερες τιμές από τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές. Έτσι, ένα εξοχικό που καταναλώνει 1000 κιλοβατώρες τον χρόνο, έχει συμφέρον να επιλέξει το χαμηλότερο πάγιο και ας χρεώνει η εταιρεία λίγο περισσότερο την κιλοβατώρα.
  2. Εννοείται ότι για μεγάλες καταναλώσεις, επιλέγουμε την εταιρεία με την φθηνότερη χρέωση. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται ο νέος τρόπος τιμολόγησης οπότε κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών αναμένονται πολλά σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Άρα, αυτό που αποτυπώνουν οι σημερινοί τιμοκατάλογοι δεν είναι δεδομένο ότι θα το αποτυπώνουν και τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Προς το παρόν, έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τα τιμολόγια του Αυγούστου. Και επειδή η διαφορά ανάμεσα στον φθηνότερο και στον ακριβότερο φτάνει και στα 8-9 λεπτά του ευρώ, είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα οι εταιρείες που εμφανίζονται σήμερα πολύ ακριβές θα επιχειρήσουν να κλείσουν την ψαλίδα καθώς θα κινδυνέψουν να χάσουν πελάτες.
  3. Προσοχή στα «ψιλά γράμματα». Σε πολλούς καταλόγους, υπάρχουν προϋποθέσεις για να ισχύσει το χαμηλότερο πάγιο, για να εφαρμοστεί η χαμηλότερη χρέωση ανά κιλοβατώρα ή για να ενεργοποιηθεί κάποιο οικονομικό κίνητρο που παρέχεται. Προσοχή λοιπόν να διαλέγετε πάροχο αφού έχετε μελετήσει προσεκτικά όλες τις παραμέτρους. Υπάρχουν και πολύ απλοί τιμοκατάλογοι: μια τιμή για την κιλοβατώρα, ένα πάγιο και τίποτα άλλο.
  4. Μην ξεχνάτε ότι για τις συγκρίσεις πρέπει να αφαιρείται από την τιμή που γράφει ο επίσημος τιμοκατάλογος, η κρατική επιδότηση. Αυτή, για τον Αύγουστο, ανέρχεται στα 0,337 ευρώ για όλα τα νοικοκυριά και στα 0,377 ευρώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Έτσι, μπορείτε να βρείτε εταιρεία που θα σας εξασφαλίζει τελικό κόστος ακόμη και κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλα τα νοικοκυριά θα πληρώνουν περίπου 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα πιο ακριβή την κιλοβατώρα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Προσοχή όμως: αν επιλέξετε ακριβή εταιρεία, η διαφορά μπορεί να φτάσει και στα 12 λεπτά σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και εκεί μιλάμε ουσιαστικά για διπλασιασμό του κόστους.
  5. Αν έχετε κλειδώσει την τιμή της κιλοβατώρας με σταθερό τιμολόγιο οπότε απολαμβάνετε τιμή της τάξεως των 10-11 λεπτών, δεν την πειράζετε μέχρι να λήξει το συμβόλαιο. Τώρα, δεν σας συμφέρει το σταθερό τιμολόγιο καθώς και είναι πολύ ακριβό και δεν επιδοτείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ