Έρχεται νέο «σοκ» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος –Πανάκριβη γίνεται η «σταθερή» χρέωση

Έρχεται νέο «σοκ» στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος –Πανάκριβη γίνεται η «σταθερή» χρέωση

Πανάκριβα κοστίζει πλέον η «ασφάλεια» στη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζουν το ποσό που ζητούν για να «κλειδώσουν» τη χρέωση. Ενδεικτικό της… ταχύτητας με την οποία «φουσκώνουν» οι σταθερές τιμές είναι ότι αυτή την στιγμή στην αγορά υπάρχει εταιρεία που χρεώνει προς 17 λεπτά μια κιλοβατώρα χωρίς τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής και άλλη εταιρεία η οποία ζητά 35 λεπτά δηλαδή το υπερδιπλάσιο.

Αυτή η διαφορά είναι ενδεικτική της απόλυτης αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά όσον αφορά στη διαμόρφωση της τιμής χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Και σήμερα, η τιμή χονδρικής παραμένει πάνω από τα 330 ευρώ η μεγαβατώρα με την τιμή να αποτυπώνει την ανησυχία που υπάρχει για τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι απαιτούμενες ποσότητες.

Με μια απλή «επίσκεψη» στις ιστοσελίδες των τριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που συγκεντρώνουν και τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, διαπιστώνει κανείς τις διαφορές στην χρέωση της σταθερής μονάδας. Η ΔΕΗ που χρέωνε μέχρι τώρα προς 17-18 λεπτά, ανακοίνωσε ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει ηλεκτρική ενέργεια και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και σε αυτό η χρέωση ανά κιλοβατώρα ανεβαίνει στα 24 λεπτά. Μένει λοιπόν να φανεί αν και για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει και η ΔΕΗ την "σταθερή" χρέωση στα 17-18 λεπτά και για τα υπόλοιπα τιμολογιακά πακέτα ή αν θα προχωρήσει σε αύξηση της "σταθερής" χρέωσης. Η Elpedison ζητάει 28 λεπτά στο αντίστοιχο πρόγραμμα και η Protergia 35 λεπτά.

Το πλεονέκτημα της σταθερής μονάδας χρέωσης είναι ότι δεν επιβάλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και το μειονέκτημα είναι ότι όσοι «κλειδώνουν» τη σταθερή μονάδα δεν δικαιούνται πλέον την κρατική επιδότηση η οποία πλέον δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη καθώς φτάνει στα 72 ευρώ ανά μήνα.

Κυμαινόμενο ή σταθερό;

Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα νοικοκυριά είναι αν θα επιμείνουν στο κυμαινόμενο τρόπο χρέωσης αναλαμβάνοντας το ρίσκο των μεταβολών ή θα γυρίσουν στο σταθερό. Ρίσκο εμπεριέχει και η μια και η άλλη απόφαση. Οι υπολογισμοί δείχνουν το εξής: αν κάποιος «προλάβει» να κλειδώσει στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενδεχομένως αυτή η λύση να αποδειχθεί συμφέρουσα ειδικά αν το νοικοκυριό δεν δικαιούται την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος. Επίσης, η σταθερή χρέωση μπορεί να είναι συμφέρουσα αν το νοικοκυριό κάνει μεγάλες καταναλώσεις καθώς η κρατική επιδότηση ισχύει για μέχρι 300 κιλοβατώρες. Προκύπτει ότι από τις 400 κιλοβατώρες και πάνω, η σταθερή χρέωση στα 17-18 λεπτά αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα λύση. Αν πάλι η αγορά ανεβάσει την σταθερή χρέωση στα 28-35 λεπτά ανά κιλοβατώρα (που σημαίνει ότι μαζί με τον ΦΠΑ και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις θα φτάσει η τελική χρέωση στο μισό ευρώ ανά κιλοβατώρα) για να αποδειχθεί αυτή η λύση συμφέρουσα σημαίνει ότι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει συντελεστεί απόλυτη καταστροφή όσον αφορά στο ύψος των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ