Τελευταία ευκαιρία για τέλη κυκλοφορίας – πινακίδες – επίδομα θέρμανσης -αποζημίωση ενοικίου

Με καινούργιες βεβαιώσεις οι μετακινήσεις των εργαζομένων από αύριο

Τελευταία ευκαιρία για τέλη κυκλοφορίας – πινακίδες – επίδομα θέρμανσης -αποζημίωση ενοικίου

Αύριο έχει, μεθαύριο δεν έχει. Προσοχή λοιπόν από τους εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους να μην χαθούν οι προθεσμίες που λήγουν αύριο πρώτη ημέρα του μήνα. Η παράταση που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας, θα καλύψει και την ηλεκτρονική ακινησία οχημάτων. Από τις 2 Μαρτίου όμως όποιος δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή όποιος δεν προλάβει να υποβάλλει την ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχήματος, θα υποστεί το πρόστιμο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας που θα είναι ισόποσο των τελών. Από την άλλη, αύριο Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό επίδομα και η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης χορήγησης αποζημίωσης από τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υποστεί κούρεμα ή μηδενισμό του ενοικίου μέσα στον Ιανουάριο. Εκπνέει, τέλος -κανονικά σήμερα- και η προθεσμία για την υποβολή ξεχωριστών δηλώσεων από τους παντρεμένους. ΠΡΟΣΟΧΗ: από αύριο οι μετακινήσεις των εργαζομένων γίνονται με τις καινούργιες δηλώσεις μετακίνησης

Ο κατάλογος, επομένως, των υποχρεώσεων και των εκκρεμοτήτων που πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι αύριο περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Τέλη κυκλοφορίας. Όσοι πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας χθες, μπορεί να έχουν ήδη επιβαρυνθεί με το πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας. Τα χρήματα αυτά θα τους επιστραφούν. Δίνεται χρονικό περιθώριο πληρωμής μέχρι και αύριο 1 Μαρτίου χωρίς πρόστιμο και από την Τρίτη θα ισχύσει κανονικά η νομοθεσία: τέλη κυκλοφορίας επί δύο.
  2. Πινακίδες ΙΧ. Η διαδικασία θέσης του οχήματος σε ακινησία μπορεί επίσης να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο χωρίς πρόστιμο. Δεν το αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο θα αποσαφηνίζεται από την υπουργική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι και αύριο, η ακινησία του οχήματος γίνεται χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Από την Τρίτη ακόμη και για να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι πινακίδες θα πρέπει να πληρωθεί το διπλάσιο πρόστιμο για το 2021. Όσοι καταθέσουν εμπρόθεσμα τις πινακίδες θα περιμένουν στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα
  3. Επίδομα θέρμανσης. Από τις 688.412 αιτήσεις που έχουν κριθεί ως επιλέξιμες, έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής οι 355.314. Για να πληρωθούν και οι υπόλοιπες, θα πρέπει να προσκομιστούν τα παραστατικά αγοράς του πετρελαίου. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι σήμερα 28/02. Επειδή όμως η τελευταία ημέρα του μήνα πέφτει Κυριακή, τα δικαιολογητικά θα γίνονται δεκτά και αύριο 1η Μαρτίου. Η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Από τους 565.222 καταναλωτές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης για τις ανάγκες τους, έχουν προσκομίσει δικαιολογητικά οι 317.396. Πρέπει λοιπόν να ανταποκριθούν και οι υπόλοιποι.
  4. Αποζημιώσεις ενοικίων. Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου και τον Ιανουάριο. Με την υποβολή της αίτησης μέχρι αύριο 1η Μαρτίου θα εξασφαλίσουν αποζημίωση 80% επί του ενοικίου αν δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο μέσα στον Γενάρη και το 50% της ζημιάς που υπέστησαν αν το κούρεμα που τους έγινε, έφτανε στο 40% του αρχικού ενοικίου.
  5. Ξεχωριστές δηλώσεις παντρεμένων. Τελευταία προθεσμία και γι’ αυτό η 28η Φεβρουαρίου. Όσοι θέλουν να κάνουν ξεχωριστή δήλωση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να δικαιολογήσει στη φετινή φορολογική δήλωση από μόνος του και τα τεκμήρια διαβίωσης και τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πρέπει να φτάνουν στο 30% του εισοδήματος.
  6. Βεβαίωση μετακίνησης. Από αύριο, οι μισθωτοί που δεν είναι σε καθεστώς αναστολής, άδειας ή τηλεργασίας θα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με τις καινούργιες βεβαιώσεις μετακίνησης τις οποίες και θα πρέπει να τους προμηθεύσει ο εργοδότης τους. Οι βεβαιώσεις αυτές, θα καλύπτουν την πρώτη εβδομάδα του lockdown του Μαρτίου. Εναλλακτικά, μπορούν να καλύπτουν και ολόκληρο το 15νθήμερο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να εκτυπωθεί η σχετική (καινούργια) βεβαίωση από την ΕΡΓΑΝΗ ή το forma.gov.gr ενώ απαιτείται να υπάρχει μαζί και η "φορολογική ταυτότητα" που εκτυπώνεται μέσα από το Taxis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ