Μια προς μια οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων, μερισμάτων, δώρων και επιδομάτων

Πάνω από 5 δισ. ευρώ θα καταβληθούν από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέχρι το τέλος του χρόνου - Ποιοι θα πάρουν πόσα και πότε

Μια προς μια οι ημερομηνίες πληρωμής συντάξεων, μερισμάτων, δώρων και επιδομάτων

Το τέλος του χρόνου μπορεί να φέρνει μια σειρά από υποχρεώσεις -ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ- φέρνει όμως και... εισπράξεις. Αν προστεθεί ο 13ος μισθός, οι συντάξεις που θα καταβληθούν νωρίτερα, τα κοινωνικά επιδόματα που επίσης θα δοθούν πριν από τις γιορτές αλλά και τα έκτακτα μερίσματα, μαζεύεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Δείτε όλο τον κατάλογο με τις προθεσμίες που σας ενδιαφέρουν. 

Οι καταβολές –τις οποίες περιμένει η αγορά των Χριστουγέννων για να κινηθεί- αφορούν στις συντάξεις του Ιανουαρίου που θα πληρωθούν (και φέτος) πρόωρα, στα δώρα Χριστουγέννων των ανέργων αλλά και των ιδιωτικών υπαλλήλων, στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ –από επιδόματα παιδιών μέχρι επιδόματα στέγασης- και φυσικά στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, στην επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις και στο έκτακτο κοινωνικό μέρισμα που συνιστούν τις «εκπλήξεις» της φετινής χρονιάς. Το thetoc.gr παρουσιάζει το αναλυτικό ημερολόγιο των πληρωμών. Σημαντικές ημερομηνίες η 18η και η 20η Δεκεμβρίου καθώς θα πληρωθούν οι συντάξεις, η 24η Δεκεμβρίου ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων αλλά και η 21η Δεκεμβρίου ημερομηνία καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Προσοχή στις δύο προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για τα έκτακτα μερίσματα: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου και έκτακτο κοινωνικό μέρισμα έως τις 26 Δεκεμβρίου. Για τους αιτούντες κληρώνει και πληρώνει έως το τέλος του έτους και πιθανότατα νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου που προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Το μεγαλύτερο ποσό από το κονδύλι των 5 δις. ευρώ θα εισπράξουν φυσικά οι συνταξιούχοι λόγω… πληθυσμού. Η σύνταξη του Ιανουαρίου αντιστοιχεί σε περίπου δύο δις. ευρώ. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών θα πληρωθούν στις 18 Δεκεμβρίου και οι συντάξεις των μισθωτών στις 20 Δεκεμβρίου. Το ΕΤΕΑΕΠ θα πληρώσει επικουρικές στις 27 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), στις 18 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη, αντί της 24ης Δεκεμβρίου 2019.
  • Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Δημόσιο, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ,Τράπεζες,ΔΕΗ,ΟΤΕ, στις 20 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Παρασκευή αντί της 30ης Δεκεμβρίου 2019

Πολύ μεγάλο κονδύλι είναι και το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα. Το ποσό ξεπερνάει το 1,5 δις. ευρώ ενώ ο νόμος δίνει στους εργοδότες το δικαίωμα να πληρώσουν έως την 21η Δεκεμβρίου. Βέβαια, ειδικά μέσα στην κρίση είθισται να υπάρχουν ολιγοήμερες καθυστερήσεις.

Τα «μόνιμα» επιδόματα

Ο ΟΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει ότι την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

  • Επίδομα Παιδιού, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα.
  • Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης (ενοικίου), Στεγαστικής Συνδρομής, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Τα έκτακτα επιδόματα

Οι υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν ότι το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα που θα εισπράξουν 253.000 οικογένειες αλλά και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, μπορούν να πληρωθούν έως τις 31/12. Ωστόσο, οι υπηρεσίες (ΑΑΔΕ και ΗΔΙΚΑ) θα επιδιώξουν οι σχετικές πληρωμές να γίνουν νωρίτερα, ακόμη και πριν από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του νόμου.

Αναλυτικά όλες οι προθεσμίες πληρωμής έχουν ως εξής:

Επίδομα παιδιού

24-Δεκ

Προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα

24-Δεκ

Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

24-Δεκ

Επίδομα στέγασης

24-Δεκ

Επίδομα στεγαστικής συνδρομής

24-Δεκ

Επίδομα ομογενών

24-Δεκ

Επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων

24-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΟΑΕΕ

18-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΟΓΑ

18-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΕΤΑΑ

18-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΙΚΑ ΕΤΑΜ

20-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΕΤΑΠ ΜΜΕ

20-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου Δημοσίου

20-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΝΑΤ

20-Δεκ

Συντάξεις Ιανουαρίου ΔΕΚΟ-Τράπεζες

20-Δεκ

Επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑΠ πρώην ΕΤΕΑ)

27-Δεκ

Προσωρινές συντάξεις ενόπλων δυνάμων- ΣΑ κλπ

20-Δεκ

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (αιτήσεις)

έως 20/12

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (πληρωμή)

έως 31/12

Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα (αιτήσεις)

έως 26/12

Έκτακτο κοινωνικό μέρισμα (πληρωμή)

έως 31/12

Δώρο Χριστουγέννων ιδιωτικών υπαλλήλων

έως 21/12

Δώρο Χριστουγέννων ανέργων

9-Δεκ

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούχων παροχής μητρότητας

9-Δεκ

Επιδόματα ανεργίας

9/12 έως 06/01

Επιδόματα μακροχρόνιας ανεργίας

9/12 έως 06/01

Επιδόματα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων

9/12 έως 06/01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ