Πάρε και εσύ επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Μπορείς

Γιατί αναμένεται ραγδαία αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων - Ο κίνδυνος "διαρροής" δημοσίου χρήματος

Πάρε και εσύ επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Μπορείς

Ανοίγει η πλατφόρμα (μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες). Κάνεις την αίτηση. Βλέπεις το επίδομα στον τραπεζικό σου λογαριασμό μέχρι το τέλος του χρόνου. Και αν θες να μην σε... κυνηγήσουν για αχρεωστήτως καταβληθέντα, αγοράζεις και λίγο πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020. 

Πόσο "λίγο" είναι το πετρέλαιο που πρέπει να αγοράσεις; Σαφώς λιγότερο σε σχέση με πέρυσι γι' αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν φέτος κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων για το επίδομα. Αρκεί ο κόσμος να καταλάβει την μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει σε σχέση με πέρυσι. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα καθώς δεν έχει καν εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση (σ.σ παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών). Και αυτό όμως θα λυθεί μέσα στις επόμενες ώρες ή ημέρες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα.

Όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αλλά και το ποσό του επιδόματος που σας αναλογεί μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κάνουν την αίτησή τους πριν αγοράσουν πετρέλαιο και εφόσον καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να εισπράξουν την επιδότηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Αν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκύψει η αγορά της απαιτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, όλα καλά. Αλλιώς, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέχει να μαζέψει πίσω επιδόματα ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πιο «εύκολη» τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος καθώς δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να αγοράσει πολύ μεγάλες ποσότητες προκειμένου να εισπράξει το επίδομα. Αυτό είναι καλό για τον τελικό καταναλωτή αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ πέρυσι, το επίδομα το πήραν περίπου 400 χιλιάδες. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αύξηση του τελικού αριθμού των δικαιούχων είναι πολύ πιθανή.

Ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική ο οποίος πληροί τα κριτήρια και έχει δύο παιδιά, φέτος χρειάζεται να αγοράσει πετρέλαιο μόλις 211 υρώ για να πάρει ως επίδομα τα μισά δηλαδή 106 ευρώ. Πέρυσι, έπρεπε να αγοράσει 600 λίτρα πετρέλαιο αξίας άνω των 600 ευρώ για να πάρει 96 ευρώ. Άρα, φέτος και το επίδομα είναι λίγο μεγαλύτερο και η ποσότητα που πρέπει να αποκτηθεί μικρότερη. Στο ορεινό χωριό των Σερρών, το σπίτι των 100 τετραγωνικών θα επιδοτηθεί φέτος με 300 ευρώ ακόμη και αν πάρει μόλις 600 λίτρα πετρέλαιο (σ.σ προφανώς γιατί θα έχει και άλλες μορφές θέρμανσης στο ίδιο ακίνητο). Πέρυσι, ναι μεν θα μπορούσε να επιδοτηθεί ακόμη και με 400 ευρώ το συγκεκριμένο νοικοκυριό αλλά θα έπρεπε να αγοράσει 2500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης αξίας άνω των 2500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ