Η Ελλάδα (ξανα)σβήνει το τσιγάρο

Η Ελλάδα (ξανα)σβήνει το τσιγάρο

Αυστηρότερη γίνεται η νομοθεσία για το κάπνισμα και την απαγόρευσή του με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς,που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας. Απαγορεύεται επίσης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης κ.τ.λ.) με εξαίρεση τους εξωτερκούς χώρους που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές. Ως εσωτερικός χώρος νοείται το αίθριο και ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή.

Απαγορεύεται επίσης στους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια (με την εξαίρεση ειδικά διαμορφωμένων χώρων), σε σταθμούς πμεταφορικών μέσων και λιμένων, σε κυλικεία, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί και σε αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν σε αυτά ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για την τελευταία περίπτωση, το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι 1.500 ευρώ που διπλασιάζεται για τους οδηγούς αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.

Επίσης απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για τους παραβάτες καπνίζοντες το πρόστιμο είναι 200 ευρώ και για τους υπεύθυνους διαχείρισης των χώρων διαμορφώνεται σε 500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ