Ζώντας με τον κατώτατο μισθό

Ζώντας με τον κατώτατο μισθό

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ευρύτατες οικονομικές γνώσεις για να καταλάβει πως ο κατώτατος μισθός μόλις και μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες ενός νοικοκυριού.

Πώς όμως διαμορφώνεται το “καλάθι” της νοικοκυράς και του νοικοκύρη, ώστε να μείνει εντός των στενών ορίων που βάζει ο κατώτατος μισθός;

Οι αναλυτές της Picodi.com κοίταξε τις τιμές των οκτώ παγκόσμιων ομάδων προϊόντων διατροφής σε 52 χώρες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο βασικός μισθός δεν επαρκεί ούτε για ένα…σεμνό καλάθι τροφίμων. Για τις ανάγκες της μελέτης οι αναλυτές δημιούργησαν ένα καλάθι που αποτελείτεια από τα βασικά τρόφιμα, δηλαδή ψωμί, γάλα, αυγά, ρύζι, τυρί, κρέας, φρούτα και λαχανικά.

Αν και η λίστα αυτή είναι μικρή, τα συγκεκριμένα προϊόντα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες ενός ενήλικου ατόμου με τους απαραίτητους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ίνες και μέταλλα και οι τιμές παρακολουθούνται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο, λέει η Picodi.com.

  • Ένα τέτοιο καλάθι θα στοίχιζε στην Ελλάδα 95,84 ευρώ και θα περιείχε:
  • Γάλα (10 λίτρα) – 11.60 €
  • Ψωμί (10 φραντζόλες των 500 γρ.) – 8.60 €
  • Ρύζι (1,5 κιλό) – 2.36 €
  • Αυγά (20 τεμ.) – 4.83 €
  • Τυρί (1 κιλό) – 8.02 €
  • Πουλερικά και βοδινό κρέας (6 κιλό) – 45.48 €
  • Φρούτα (6 κιλό) – 7.68 €
  • Λαχανικά (8 κιλό) – 7.27 €

Για τις ανάγκες της σύγκρισης με άλλες χώρες οι αναλυτές της Picodi υπολόγισαν τον κατώτατο μισθό στα 574 ευρώ στην Ελλάδα, ενσωματώνοντας το επίδομα αδείας και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα σε μισθοδοσία 12 μηνών.

Η δαπάνη των 95,84 ευρώ αντιστοιχεί στο 16,7% του κατώτατου μισθού και τοποθετεί την Ελλάδα στην 18η θέση μεταξύ των 52 χωρών που εξετάστηκαν από την Picodi.com.

Οι καλύτερες συνθήκες όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με την έρευνά μας μπορούν να βρεθούν στην Αυστραλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών τιμών, ο εργαζόμενος με το κατώτατο μισθό θα δαπανήσει περίπου το 7% του μισθού του στο ίδιο καλάθι αγορών.

Σε καλύτερη κατάσταση από τους Έλληνες βρίσκονται οριακά οι Πορτογάλοι και λίγο καλύτερα οι Εσθονοί, οι Σλοβένοι αλλά και ο Βέλγοι. Αντίθετα, στην Αλβανία το βασικό καλάθι αγαθών αντιστοιχεί στο 31% του βασικού μισθού και στη γειτονική μας Βουλγαρία στο 31,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ