Ποιοι (και πώς) θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή από 85 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο

Αποκλιμάκωση διεθνών τιμών, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και εκπτώσεις για αγορές με πιστωτική κάνουν πιο προσιτή την τιμή του μαύρου χρυσού

Ποιοι (και πώς) θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή από 85 λεπτά έως 1 ευρώ το λίτρο

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της φετινής χειμερινής σεζόν, οι καταναλωτές αποκτούν το δικαίωμα να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης με τελική τιμή η οποία θα κυμαίνεται από 85 λεπτά έως και 1 ευρώ ανά λίτρο. Σε αυτό συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες. Πρώτον η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, δεύτερον το επικείμενο ξεκαθάρισμα της εικόνας με την επιδοματική πολιτική του πετρελαίου θέρμανσης και τρίτον η στάση των τραπεζών και των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών οι οποίες μέσω των προγραμμάτων επιβράβευσης αλλά και της συνεργασίας με τις τράπεζες κάνουν εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής.

 

Σε αυτό το κοκτέιλ των παρήγορων εξελίξεων ποντάρουν και οι έμποροι πετρελαιοειδών για να δουν αύξηση στις πωλήσεις οι οποίες κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη της φετινής χρονιάς, είναι πολύ περιορισμένες. Από το εφιαλτικό 1,15 ευρώ ανά λίτρο με το οποίο ξεκίνησε η χρονιά, έχουμε ήδη πέσει στο ένα ευρώ σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική. Από εκεί και πέρα:

  1. Υπάρχει η έκπτωση που κάνουν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και οι τράπεζες μέσω των προγραμμάτων των πιστωτικών καρτών. Στην αγορά θα βρείτε εκπτώσεις της τάξεως του 3% κάτι που σημαίνει όφελος 3 λεπτών ανά λίτρο με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να πέφτει στα 97 λεπτά.
  2. Υπάρχει η επιδότηση για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιδότηση διαμορφώνεται στα 12,5 λεπτά το λίτρο ενώ η απόφαση θα βγει εντός των επόμενων ημερών. Για τους δικαιούχους του επιδόματος, το τελικό κόστος θα πέσει και στα 87,5 λεπτά το λίτρο (ανάλογα με την περιοχή) ενώ αν συνδυαστεί με την έκπτωση της τράπεζας, η τιμή ενός λίτρου πέφτει σε πραγματικούς όρους στα 82,5 λεπτά. Η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα προβλέπει τα ίδια με πέρυσι. Θα υπάρξουν αλλαγές μόνο στο ποιοι νομοί θα θεωρούνται ως «ορεινοί» ώστε να δικαιούνται και υψηλότερου επιδόματος. (για την ακρίβεια επιδότηση για μεγαλύτερη ποσότητα άρα και περισσότερα χρήματα στην πράξη). Το έκτακτο μέρισμα που θα καταβληθεί θα αφορά τελικώς μόνο στους περυσινούς δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης οι οποίοι κατοικούν στους νομούς της πρώτης ζώνης.

Έτσι, μέσα στην ατυχία του η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι πληρώνει μια από τις 6-7 υψηλότερες τιμές πετρελαίου θέρμανσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο Έλληνας καταναλωτής στάθηκε και λίγο τυχερός. Με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η μέση πανελλαδική τιμή και του πετρελαίου θέρμανσης υποχώρησε κατά τουλάχιστον 10 λεπτά ανά λίτρο –ή περίπου 10% στην τιμή λιανικής- με αποτέλεσμα να επανέλθει κοντά στα επίπεδα που έκλεισε η περυσινή σεζόν. Για την τιμή του 1,063 ευρώ ανά λίτρο, ο Έλληνας καταναλωτής προφανώς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος καθώς συμπεριλαμβάνεται στο club των χωρών με το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης στο οποίο ανήκουν επίσης η Δανία (1,324 ευρώ ανά λίτρο), η Ουγγαρία (1,237 ευρώ ανά λίτρο), η Ιταλία (1,25 ευρώ ανά λίτρο), η Πορτογαλία (1,161 ευρώ) και η Ολλανδία (1,078 ευρώ) όπως επίσης και η Σουηδία (με 1,15 ευρώ). Τουλάχιστον, δεν υπάρχει πλέον η μέση πανελλαδική τιμή του 1,17 που είχε διαμορφωθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Στην Αττική, πολλά είναι πλέον τα πρατήρια που έχουν πέσει ακόμη και κάτω από το ένα ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ