Έρχονται οι καλοκαιρινές εκπτώσεις – Το δέλεαρ των προσφορών

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές

Έρχονται οι καλοκαιρινές εκπτώσεις – Το δέλεαρ των προσφορών

Ξεκινά και επίσημα στις 9 Ιουλίου η εκπτωτική περίοδος του φετινού καλοκαιριού και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

Στο καθεστώς των προσφορών προσφεύγουν επαγγελματίες προκειμένου να αυξήσουν τις λιανικές πωλήσεις, εν μέσω ενός δύσκολου, οικονομικά, καλοκαιριού.

Πολλά καταστήματα όμως ξεκίνησαν ήδη τις προσφορές σε πολλά είδη. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε newsletter καταστημάτων και αλυσίδων έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν ειδοποιήσεις στα e-mails τους για προσφορές και μειωμένες τιμές σε πολλά είδη.

Οι υποχρεώσεις των εμπόρων και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Στις περιόδους εκπτώσεων, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής τόσο για προϊόντα, όσο και για υπηρεσίες που πωλούνται με έκπτωση. Ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της συνομοσπονδίας των εμπόρων, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες και για παραπλάνηση των καταναλωτών

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων (χειμερινών και καλοκαιρινών), προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000€. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ