Εκτίναξη στις τιμές καυσίμων: Τα 2 ευρώ αγγίζει η αμόλυβδη

Εκτίναξη στις τιμές καυσίμων: Τα 2 ευρώ αγγίζει η αμόλυβδη


Μεγάλη επιβάρυνση τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκαλεί η άνοδος των υγρών καυσίμων στην ελληνική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,85 ευρώ ανά λίτρο, με τις πραγματικές τιμές σε νησιά να αγγίζουν ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο. Στα Δωδεκάνησα επίσης η βενζίνη βρίσκεται στα 1,768 ευρώ το λίτρο, στη Σάμο είναι στα 1,743 ευρώ, στην Ευρυτανία 1,724 ευρώ, στο Λασίθι 1,702 ευρώ το λίτρο κ.ο.κ. Το λεγόμενο «καπέλο» σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης είναι στα 22 λεπτά το λίτρο.

Οι ανατιμήσεις επιταχύνθηκαν εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των διεθνών τιμών του αργού αλλά και της υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε θα μειώσει τους φόρους, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση.
Το υπουργείο δεν εξετάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στην αγορά για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.


Το Μπρεντ την 1η Μαΐου ήταν στα 73,13 δολάρια, ενώ χθες βρισκόταν κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι. Πτωτική ήταν και η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ήταν στα 1,17518 από 1,19573 ευρώ. Η αναστάτωση στις αγορές του μαύρου χρυσού οφείλεται στις απειλούμενες κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, ανακοινώνοντας προ εβδομάδων την αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία. Επιπλέον, η στάση των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου επιτείνει την ανησυχία στις αγορές.

Ένα από τα τεράστια προβλήματα που επίσης απασχολεί την αγορά των πετρελαιοειδών είναι και η υπερφορολόγηση των καυσίμων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φιγουράρει μόνιμα στις τρεις ακριβότερες χώρες της ΕΕ.