Αγοράσατε πετρέλαιο θέρμανσης; Πότε θα πάρετε το «ψαλιδισμένο» επίδομα

Ανακοινώθηκε το «κούρεμα» κατά 50% - Οι νέες ημερομηνίες που πρέπει να γνωρίζουμε

Αγοράσατε πετρέλαιο θέρμανσης; Πότε θα πάρετε το «ψαλιδισμένο» επίδομα

Άλλα ευχάριστα νέα για τα νοικοκυριά δεν υπάρχουν. Με την πίστωση των 15 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών που αγόρασαν πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης –και τα οποία έχουν τόπο κατοικίας στους 9 νομούς της Α’ ζώνης αλλά και σε δήμους που κατατάσσονται στην Β’ ζώνη αλλά χαρακτηρίζονται ως ορεινοί-  το «δώσε» της κυβέρνησης τελείωσε και πλέον περνάμε στο πάρε. Για την ακρίβεια, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει και το 2018 επίδομα θέρμανσης. Απλώς θα είναι το… μισό.

Η περικοπή θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

  1. Έως και 250 ή 313 ευρώ για τους κατοίκους της 1ης ζώνης (Γρεβενά, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα). Στους κατοίκους αυτών των νομών το μέγιστο επίδομα θα είναι 250 έως 313 ευρώ. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας (και με μέγιστη επιφάνεια τα 80 τ.μ) ενώ το νοικοκυριό του παντρεμένου επίσης με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας αλλά με μέγιστη επιφάνεια τα 100 τ.μ.
  2. Έως και 150 ή 188 ευρώ για τους κατοίκους της Β’ ζώνης. Σε αυτήν κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και μέγιστη επιφάνεια τα 80 τετραγωνικά ενώ η μέγιστη επιφάνεια για το νοικοκυριό του παντρεμένου θα είναι τα 100 τετραγωνικά. Το επίδομα θα φτάνει κατά μέγιστο στα 150 έως τα 188 ευρώ. Προσοχή: οι ορεινοί δήμοι αυτής της ζώνης, θα δικαιούνται όπως και πέρυσι το επίδομα της Α’ ζώνης. Δηλαδή, οι απώλειές τους θα είναι 250 έως 313 ευρώ σε σχέση με το 2017 και όχι 150 έως 188 ευρώ.
  3. Στην 3η Ζώνη όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, η επιδότηση θα είναι 80 έως 100 ευρώ (για άγαμο και παντρεμένο αντίστοιχα) και η απώλεια θα είναι επίσης 80 έως 100 ευρώ.
  4. Στην 4η ζώνη τέλος, (νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων, το μέρισμα θα είναι 50 έως 63 ευρώ και οι απώλειες επίσης 50 έως 63 ευρώ.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι τελικές ημερομηνίες οι οποίες και περιγράφονται στην νέα απόφαση. Έτσι:

  1. Το σύστημα θα ανοίξει άμεσα, πιθανότατα την Τρίτη μετά την Πρωτοχρονιά.
  2. Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 (και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αγοράσει πετρέλαιο από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι και τη συγκεκριμένη ημερομηνία) θα πάρουν το επίδομα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οπότε και θα γίνει η πρώτη πληρωμή.
  3. Όσοι κάνουν αίτηση από τις 16 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαίου, θα λάβουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης έως τις 30 Ιουνίου του 2018 όταν πλέον θα έχουν πιάσει οι ζέστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ