Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα πάρουν «μέρισμα»

Μοιράζουν 15 εκατ. ευρώ με διαδικασίες εξπρές σε περίπου 100.000 δικαιούχους που ζουν στους νομούς της Α' ζώνης

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης – Ποιοι θα πάρουν «μέρισμα»

Τα… ρέστα της παίζει η κυβέρνηση λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου. Με απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης από αργά χθες τη νύχτα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντέλλεται να διανείμει 15 εκατ. ευρώ στους περυσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που κατοικούν στους νομούς της χώρας οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες. Η… λυπητερή του ψαλιδίσματος του επιδόματος θέρμανσης θα αφορά στη σεζόν 2017-2018 και θα έρθει με δεύτερη απόφαση η οποία αναμένεται. Έτσι, οι κάτοικοι των νομών της πρώτης ζώνης θα προεισπράξουν τα … σπασμένα από την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης ενώ οι κάτοικοι των υπόλοιπων νομών της χώρας θα χάσουν τα μισά από τα χρήματα που εισέπραξαν πέρυσι.

Για μια ακόμη φορά, το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί –όπως συνέβη και με το νησιωτικό μέρισμα- με γεωγραφικά κριτήρια. Δικαιούχοι θα είναι οι κάτοικοι των νομών Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας. Υπουργική απόφαση που υπογράφουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης και η Κατερίνα Παπανάτσιου, προβλέπει αναπροσαρμογή του επιδόματος μόνο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων νομών από τα 25 λεπτά ανά λίτρο που προέβλεπε η περυσινή απόφαση στα 37,5 λεπτά ανά λίτρο. Η θετική διαφορά των 12,5 λεπτών ανά λίτρο, θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ή σήμερα ή αύριο που είναι και η τελευταία εργάσιμη του έτους ενώ η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ και θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2017. Οι δικαιούχοι του μερίσματος, δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να ελέγξουν το υπόλοιπο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όσοι έχουν πάρει επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2016-2017 (δηλαδή όσοι έχουν κάνει αίτηση στο διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Απρίλιο του 2017) θα λάβουν και το επιπλέον μέρισμα.

Το ποσό που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι κάτοικοι των ορεινών νομών εξαρτάται από την επιφάνεια των ακινήτων στην οποία διαμένουν. Έτσι:

 1. Για 40 τ.μ θα εισπράξουν 125 ευρώ
 2. Γοα 50 τ.μ θα εισπράξουν 156 ευρώ
 3. Για 60 τ.μ θα εισπράξουν 188 ευρώ
 4. Για 70 τ.μ θα εισπράξουν 219 ευρώ
 5. Για 80 τ.μ θα εισπράξουν 250 ευρώ
 6. Για 90 τ.μ θα εισπράξουν 250 ευρώ αν είναι εργένηδες και 281 ευρώ αν είναι παντρεμένοι
 7. Για 100 τ.μ θα εισπράξουν 250 ευρώ αν είναι εργένηδες και 313 ευρώ αν είναι παντρεμένοι

Τα ευχάριστα, σταματούν στις 29 Δεκεμβρίου με την πίστωση των 15 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μετά ξεκινούν τα δυσάρεστα με την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%. Προωθείται το εξής σενάριο (σ.σ η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους: να παίξει το μέρισμα και όχι η περικοπή): Να μείνουν όλα τα κριτήρια σταθερά και να αλλάξει μόνο το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο το οποίο και θα διαμορφωθεί από τα 25 λεπτά ανά λίτρο στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο.

Η περικοπή θα έχει τις ακόλουθες συνέπειες:

 1. 250 έως 313 ευρώ για τους κατοίκους της 1ης ζώνης (Γρεβενά, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα). Στους κατοίκους αυτών των νομών το μέγιστο επίδομα θα είναι 250 έως 313 ευρώ. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας (και με μέγιστη επιφάνεια τα 80 τ.μ) ενώ το νοικοκυριό του παντρεμένου επίσης με 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας αλλά με μέγιστη επιφάνεια τα 100 τ.μ.
 2. 150 έως 188 ευρώ για τους κατοίκους της Β’ ζώνης. Σε αυτήν κατατάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. Το νοικοκυριό του άγαμου θα επιδοτείται με 15 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο και μέγιστη επιφάνεια τα 80 τετραγωνικά ενώ η μέγιστη επιφάνεια για το νοικοκυριό του παντρεμένου θα είναι τα 100 τετραγωνικά. Το επίδομα θα φτάνει κατά μέγιστο στα 150 έως τα 188 ευρώ.
 3. Στην 3η Ζώνη όπου κατατάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, η επιδότηση θα είναι 80 έως 100 ευρώ (για άγαμο και παντρεμένο αντίστοιχα) και η απώλεια θα είναι επίσης 80 έως 100 ευρώ.
 4. Στην 4η ζώνη τέλος, (νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και Ρεθύμνου, Σάμου και Χανίων, το μέρισμα θα είναι 50 έως 63 ευρώ και οι απώλειες επίσης 50 έως 63 ευρώ.