Ακριβότερα στα 10 ευρώ πωλούνται τα καυσόξυλα

Ακριβότερα στα 10 ευρώ πωλούνται τα καυσόξυλα

Η μεγάλη ζήτηση καυσόξυλων σε όλη την Ευρώπη και η αυξανόμενη κατανάλωση πέλετ είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που έχουν περιορίσει την προσφορά ξύλων από τα Βαλκάνια.

Με αύξηση στα 10 ευρώ, περίπου, ανά κυβικό, πωλούνται αυτή την περίοδο τα καυσόξυλα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζει ο έμπορος καυσόξυλων Χρήστος Περισσιανίδης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9». Αιτία, όπως ανέφερε, της εκτίναξης της τιμής είναι η δυσκολία των εμπόρων στην προμήθεια των καυσόξυλων.

«Ενδεικτικά οι τιμές ήταν στα 60 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανά κυβικό χύμα καυσόξυλων και τώρα είναι στα 70 ευρώ.Η σεζόν ξεκίνησε λίγο περίεργα. Λόγω της περσινής βαρυχειμωνιάς, υπάρχει μία έλλειψη, την οποία ο καταναλωτής δεν την αντιλαμβάνεται, αλλά εμείς που προμηθευόμαστε τα καυσόξυλα την αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο κ. Περισσιανίδης και σημείωσε: «Αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές, οι οποίες φτάνουν πάνω από 10 ευρώ σε σύκριση με πέρσι. Αγοράζουμε πολύ ακριβότερα και υπάρχει δυσκολία να βρούμε. Αν κάνει χειμωνιάτικο καιρό, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί έλλειψη στην αγορά. Αλλά για την ώρα δεν υπάρχει πρόβλημα, το πρόβλημα είναι οι τιμές που έχουν ξεφύγει».

Όπως υπογράμμισε ο ξυλέμπορος, τη φετινή σεζόν διατίθεται ελληνικό ξύλο σε ποσοστό 70% και ένα 30% αφορά εισαγωγή από γειτονικές χώρες. Ο Χρήστος Περισσιανίδης επισήμανε ότι η μεγάλη ζήτηση καυσόξυλων σε όλη την Ευρώπη και η αυξανόμενη κατανάλωση πέλετ είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που έχουν περιορίσει την προσφορά ξύλων από τα Βαλκάνια.

« Έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση στο πέλετ οπότε κλείνουν τεράστιες ποσότητες για τα μεγάλα εργοστάσια στις χώρες Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, για να καλύψουν τη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Έτσι οι μικροί προμηθευτές δυσκολεύονται να βρούν ξύλα, τα αγοράζουν πολύ ακριβά και καταλήγει και πιο ακριβό στον καταναλωτή» σχολίασε.

«Το ξύλο είναι φθηνό είδος αλλά η μεταφορά ανεβάζει πολύ το κοστολόγιο δεν συμφέρει να το φέρνεις από πολύ μακριά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ