Τι χειμώνας βαρύς: Τα κακά και τα χειρότερα σενάρια για τη θέρμανσή μας

Όλα ανοικτά και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το ηλεκτρικό ρεύμα λίγες ημέρες πριν μπούμε και επίσημα στη χειμερινή σεζόν

Τι χειμώνας βαρύς: Τα κακά και τα χειρότερα σενάρια για τη θέρμανσή μας

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο από πέρυσι με την τιμή του λίτρου να προσεγγίζει το ένα ευρώ ανά λίτρο. Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα είναι κουτσουρεμένο λόγο της μνημονιακής υποχρέωσης να περικόψουμε τη σχετική δημόσια δαπάνη κατά 50%. Και η ΔΕΗ, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τι πρόκειται να κάνει με τα τιμολόγια ΥΚΩ που έστειλαν πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στον… κατάλογο των οφειλετών. Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι βαρύς.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα αφαιρέσουν ακόμη 50-60 εκατ. ευρώ από τις τσέπες έως και 700 χιλιάδων νοικοκυριών που θερμάνθηκαν πέρυσι με πετρέλαιο θέρμανσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν πάρει ακόμη εντολή να ανανεώσουν τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis ενώ εκκρεμεί και η σχετική υπουργική απόφαση. Έτσι, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου, τα νοικοκυριά δεν θα μπορούν να υπολογίσουν ποιο θα είναι το τελικό τους κόστος. Δύο είναι τα σενάρια: ένα κακό και ένα χειρότερο. Το κακό προβλέπει ότι και θα μειωθεί το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 300.000 νοικοκυριά θα χάσουν ούτως ή άλλως τα χρήματα που πήραν πέρυσι) ενώ το χειρότερο, προβλέπει πλήρη κατάργηση εφόσον χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στο πλαίσιο υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2018. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου με την τιμή διυλιστηρίου να είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Προφανώς πολλοί θα καταφύγουν και φέτος στη λύση των air condtions. Μόνο και που εκεί υπάρχει η «παγίδα»: το τιμολόγιο ΥΚΩ που φουσκώνει υπέρμετρα τον τελικό λογαριασμό της ΔΕΗ, παραμένει σε εκκρεμότητα ενώ θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο με βάση το … γράμμα του μνημονίου. Η ΔΕΗ ζητάει αποζημίωση 700 εκατ. ευρώ και πλέον, η ΡΑΕ έχει προτείνει να δοθούν τα μισά, η διαφωνία έχει φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει δικαιότερο τρόπο επιβολής του ΥΚΩ και προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τίποτα. Με τα σημερινά δεδομένα, όποιος καταναλώσει περισσότερες από 2000 κιλοβατωρες κατά τη διάρκεια του χειμερινού τετραμήνου που ξεκινάει σε λίγες ημέρες «κάηκε». Με κατανάλωση άνω των 2000 κιλοβατωρων, το κόστος –χωρίς τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ εννοείται- δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 400 ευρώ καθώς ως γνωστόν, η τιμή μιας κιλοβατώρας –αυτής με αριθμό 2000- είναι η ακριβότερη στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ