Πως θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πως θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
Σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα θα αντιμετωπίσουν πολλές επιχειρήσεις που στεγάζονται μαζί με νοικοκυριά σε πολυκατοικίες ή άλλα κτίρια.

Και αυτό γιατί από φέτος, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις έχει εξομοιωθεί με αυτό του πετρελαίου κίνησης , δηλαδή στα 412 ευρώ ο τόνος, ενώ τα νοικοκυριά παρά την αύξηση κατά 21 ευρώ πληρώνουν φόρο 60 ευρώ τον τόνο, εώς του χρόνου τον Οκτώβριο που θα εξομοιωθεί πλήρως.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Ετσι το υπουργείο καλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες καταστηματάρχες και επαγγελματίες που συγκατοικούν σε πολυκατοικίες με νοικοκυριά να καταθέτουν… υπεύθυνες δηλώσεις στην Εφορία, όπου θα αναγράφουν τις ποσότητες πετρελαίου που κατανάλωσαν, ώστε μετά εκείνη να τους υπολογίζει τους επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογούν.

Η απόλυτη «απλότητα» του συστήματος ελέγχου

Η απόφαση προβλέπει ότι τα νομικά πρόσωπα θα παραλαμβάνουν πετρέλαιο με τον μειωμένο ΕΦΚ, όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας, και στη συνέχεια να υποβάλλουν δύο φορές τον χρόνο δηλώσεις στην Εφορία, ώστε εκείνη να τους υπολογίζει τους επιπλέον ΕΦΚ και ΦΠΑ που τους αναλογούν. Τα στοιχεία θα τα τσεκάρει με τις καταστάσεις που υποχρεούνται να της αποστέλλουν οι διανομείς πετρελαίου και αν δημιουργούνται υπόνοιες ότι κάποιο νομικό πρόσωπο χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση με μειωμένο ΕΦΚ, θα επεμβαίνει ακόμη και το ΣΔΟΕ! Για να διαπιστωθεί μάλιστα αν ο επαγγελματίας λέει την αλήθεια, θα χρησιμοποιούνται τα κοινόχρηστα, μέσω των οποίων θα προκύπτουν τα λίτρα που κατανάλωσε κάθε ένοικος, γι' αυτό και οι εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων θα πρέπει να αποστέλλουν τις αποδείξεις πληρωμής στις ΔΟΥ. Αν μάλιστα δεν υπάρχει εταιρεία έκδοσης κοινοχρήστων, η Εφορία θα ελέγχει βάσει υπεύθυνης δήλωσης του κάθε νομικού προσώπου τα... τετραγωνικά και χιλιοστά κατανομής του διαμερίσματος ώστε στη συνέχεια να υπολογίζεται η κατανάλωση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ