ΔΕΗ: Προσλαμβάνει εισπρακτικές για να μαζεψουν 1 δισ. ˆ€ ανεξόφλητα

ΔΕΗ: Προσλαμβάνει εισπρακτικές για να μαζεψουν 1 δισ. ˆ€ ανεξόφλητα
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και επισήμως η διοίκηση της επιχείρησης λέει ότι δεν θέτει τέτοιο θέμα και ότι η απόφαση για τυχόν αναπροσαρμογές ανήκει στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να κόβεται η παροχή ρεύματος, ενώ η ΔΕΗ επιστρατεύει ιδιωτικές εταιρείες για να ενημερώσει τους οφειλέτες για τις δυνατότητες διακανονισμού.


Μιλώντας την Τρίτη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων (η οποία τελικά αναβλήθηκε), ο επικεφαλής της ΔΕΗ,
Αρθούρος Ζερβός, είπε ότι η Επιχείρηση δεν θα ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων, αλλά θα παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι η αύξηση των τιμολογίων είναι η προφανής λύση του προβλήματος της αγοράς, αλλά δεν είναι αρμοδιότητά του να την εισηγηθεί.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι με μια αύξηση της τάξης του 5% δεν θα υπήρχε κανένα θέμα στην αγορά, αφού αντίστοιχο είναι το ποσοστό της αύξησης του κόστους στο σκέλος της ενέργειας.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Κίμων Στεριώτης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε ότι η ΔΕΗ δεν ζητεί αυξήσεις στα τιμολόγια.

Σε ό,τι αφορά το «χαράτσι», ο ίδιος δήλωσε ότι το 2011 περίπου 500.000 πολίτες δεν το πλήρωσαν. Για το 2012, που η ΔΕΗ δεν έχει πλέον ευθύνη, υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα έπρεπε να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον περασμένο Απρίλιο.

Η ΔΕΗ, είπε ο κ. Στεριώτης, έχει στείλει τις καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί και πέρα η ευθύνη ανήκει στις ΔΟΥ.

Το «χαράτσι» δεν θα είναι ούτε στους λογαριασμούς του Ιουνίου, προσέθεσε.

Η ΔΕΗ δεν στέλνει μέχρι στιγμής λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ, αναμένοντας οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ωστόσο να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να εκδοθούν από εκεί τα εκκαθαριστικά.

Σε ιδιώτες η είσπραξη οφειλών


Σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές, τον Μάιο το έλλειμμα έφθασε στο 1,1 δισ. ευρώ.

Η ΔΕΗ έως το τέλος της εβδομάδας χρειάζεται κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ, για δάνεια 525 εκατ. ευρώ και την επιστροφή στο υπουργείο Οικονομικών των 266 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τέλος ακινήτων και παρακρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη ΔΕΗ για λόγους ταμειακής διευκόλυνσης.

Ο κ. Ζερβός είπε την Τρίτη ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρείες υπενθύμισης οφειλών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν, χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα συνεργασίας με εισπρακτικές εταιρείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ