ΔΕΗ: Προσλαμβάνει εισπρακτικές για να μαζεψουν 1 δισ. € ανεξόφλητα
Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και επισήμως η διοίκηση της επιχείρησης λέει ότι δεν θέτει τέτοιο θέμα και ότι η απόφαση για τυχόν αναπροσαρμογές ανήκει στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να κόβεται η παροχή ρεύματος, ενώ η ΔΕΗ επιστρατεύει ιδιωτικές εταιρείες για να ενημερώσει τους οφειλέτες για τις δυνατότητες διακανονισμού.
Μιλώντας την Τρίτη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων (η οποία τελικά αναβλήθηκε), ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, είπε ότι η Επιχείρηση δεν θα ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων, αλλά θα παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος την κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις.
Σημείωσε ακόμα ότι η αύξηση των τιμολογίων είναι η προφανής λύση του προβλήματος της αγοράς, αλλά δεν είναι αρμοδιότητά του να την εισηγηθεί.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι με μια αύξηση της τάξης του 5% δεν θα υπήρχε κανένα θέμα στην αγορά, αφού αντίστοιχο είναι το ποσοστό της αύξησης του κόστους στο σκέλος της ενέργειας.
Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Κίμων Στεριώτης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, είπε ότι η ΔΕΗ δεν ζητεί αυξήσεις στα τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά το «χαράτσι», ο ίδιος δήλωσε ότι το 2011 περίπου 500.000 πολίτες δεν το πλήρωσαν. Για το 2012, που η ΔΕΗ δεν έχει πλέον ευθύνη, υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τέλος ακινήτων θα έπρεπε να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον περασμένο Απρίλιο.
Η ΔΕΗ, είπε ο κ. Στεριώτης, έχει στείλει τις καταστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών και από εκεί και πέρα η ευθύνη ανήκει στις ΔΟΥ.
Το «χαράτσι» δεν θα είναι ούτε στους λογαριασμούς του Ιουνίου, προσέθεσε.
Η ΔΕΗ δεν στέλνει μέχρι στιγμής λογαριασμούς με το ΕΕΤΗΔΕ, αναμένοντας οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί ωστόσο να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να εκδοθούν από εκεί τα εκκαθαριστικά.
Σε ιδιώτες η είσπραξη οφειλών
Σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές, τον Μάιο το έλλειμμα έφθασε στο 1,1 δισ. ευρώ.
Η ΔΕΗ έως το τέλος της εβδομάδας χρειάζεται κεφάλαια ύψους 800 εκατ. ευρώ, για δάνεια 525 εκατ. ευρώ και την επιστροφή στο υπουργείο Οικονομικών των 266 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τέλος ακινήτων και παρακρατήθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τη ΔΕΗ για λόγους ταμειακής διευκόλυνσης.
Ο κ. Ζερβός είπε την Τρίτη ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε συνεργασία με εταιρείες υπενθύμισης οφειλών προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με call centers που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις οφειλές και τις δυνατότητες διακανονισμού που υπάρχουν, χωρίς να τίθεται προς το παρόν ζήτημα συνεργασίας με εισπρακτικές εταιρείες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μουστοκούλουρα λόγω αυξημένης ποσότητας κουμαρίνης
Παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από τη ΡΕΝΤΑΣ BAKERY που εδρεύει στο Άργος.
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κέικ με σταφίδες – Χαρακτηρίστηκε μη ασφαλές
Διαπιστώθηκε να περιέχει την ουσία «κουμαρίνη»
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά από 1,13 ευρώ η τιμή ανά λίτρο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η διαδικασία, οι προθεσμίες και όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος
Σούπερ μάρκετ: Μειωμένες τιμές έως 8% σε πάνω από 2.000 προϊόντα από σήμερα – Δείτε σε ποια
Ενδεικτικά παραδείγματα μειώσεων
Ξεκινά η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης - Ποια θα είναι η τιμή εκκίνησης - Πως θα πάρετε το επίδομα
Οι τελικές τιμές θα «κλειδώσουν» τα μεσάνυχτα της 14ης προς 15η Οκτωβρίου
«Φαρμάκι» τα τσιγάρα – Πώς θα διαμορφωθούν οι λιανικές τιμές
Προβλέπεται αύξηση από το 2028 κατά 139% του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Σούπερ μάρκετ: Τις επόμενες μέρες η δημοσιοποίηση των μειωμένων τιμών σε περίπου 1.000 κωδικούς
Υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Επίδομα θέρμανσης: Πότε και πώς θα χορηγηθεί για την περίοδο 2025-2026 - Τα ποσά και τα κριτήρια
Από τις 15 Οκτωβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με εύρος τιμής 1-1,10 ευρώ ανά λίτρο
Σούπερ μάρκετ: Τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο - Πως κινήθηκαν οι τιμές
Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα προ κρίσης επίπεδα επιστρέφουν οι τιμές - Η συμβολή των ΑΠΕ
Οι τιμές θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την…
Πράσινα τιμολόγια ρευματός: Αυξήσεις από τους περισσότερους προμηθευτές - Αναλυτικά οι χρεώσεις
Ποιες εταιρείες απορρόφησαν τις αυξήσεις
Μείωση τιμών σε 1.000 προϊόντα των σούπερ μάρκετ μέσα στον Οκτώβριο
Έδωσαν τα χέρια υπουργός και ιδιοκτήτες
25/10/2025 09:42
Ιστορικό ρεκόρ στα αμοιβαία κεφάλαια: Το ενεργητικό αγγίζει τα 28 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2025
25/10/2025 00:27
Fitch: Aναβαθμίζει Alpha Bank και Πειραιώς – Θετικό outlook για Εθνική και Eurobank
24/10/2025 21:32
Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 31/10
24/10/2025 15:18