ΠΡΟΣΟΧΗ: Πωλούνται πικραμύγδαλα στα supermarket που προκαλούν και θάνατο

ΠΡΟΣΟΧΗ: Πωλούνται πικραμύγδαλα στα supermarket που προκαλούν και θάνατο
«Συναγερμό» έχει σημάνει η γενική γραμματεία δημόσιας υγείας. Με επείγουσα ανακοίνωση προειδοποιεί για μεγάλο κίνδυνο δηλητηρίασης και κάνει λόγο για αύξηση κρουσμάτων. Ουσιαστικά, η γενική γραμματεία δημόσιας υγείας μεταφέρει προειδοποίηση που έχει εκδοθεί από το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Πα. Και ΑγλαΪας Κυριακού»

Επισυνάπτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς διατυπώνεται καθαρά κίνδυνος ακόμη και για θάνατο σε περίπτωση κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων. Δείτε ολόκληρο το κείμενο το οποίο διατίθεται και μέσο της ιστοσελίδας του υπουργείου Υγείας

Με επείγουσα ανακοίνωσή του το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» μας ενημέρωσε ότι κατά το τελευταίο διάστημα των 6 μηνών αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών μεσυμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα. Τα παραπάνω διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από super market και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες. Η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο. Λόγω ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού,η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνωνημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος,εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

(http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/2289-deltio-typoy-ths-genikhs-grammateias-dhmosias-ygeias-gia-peristatika-dhlhthriashs-apo-kyanioyxa)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ