Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες
Στην μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της άμεσης απόδοσης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, αλλά και την ελάφρυνση των καταναλωτών, "ρίχνει" τις πιστωτικές κάρτες η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μετά την πρόταση που κατέθεσαν 70 βουλευτές για μείωση του ΦΠΑ κατά 5 μονάδες σε όσους κάνουν τις αγορές τους μέσω πιστωτικών καρτών, υπάρχει στο τραπέζι και η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η ομάδα Ράιχενμπαχ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, που προβλέπει επιστροφή 1% σε όσους κάνουν χρήση των καρτών τους.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο Ράιχενμπαχ που ενδέχεται να υιοθετήσει το ΥΠΟΙΟ, προβλέπει επιστροφή χρημάτων 1% για κάθε συναλλαγή η οποία θα γίνεται με πλαστικό χρήμα, με παράλληλη άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο από τις τράπεζες που μεσολαβούν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Την ίδια ώρα οι 70 βουλευτές προτείνουν τα ακόλουθα:

Εφαρμογή και στην Ελλάδα του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ. Αυτό θα γίνει με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ των εμπόρων, απ' όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εισπράττει άμεσα ποσοστό του ΦΠΑ, μέσω λογισμικού προγράμματος, που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες για τον αυτόματο διαχωρισμό του ΦΠΑ από το υπόλοιπο ποσό εισπράξεων και την ανάλογη παρακράτηση του ποσοστού υπέρ του Δημοσίου.

Μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ, που καθιέρωσε πρόσφατα η Βουλγαρία και εφάρμοσε στο παρελθόν τόσο η Νότιος Κορέα όσο και η Αργεντινή, ενώ παρέχεται η εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να μειώνει περισσότερο το όριο των 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα παρέχονται κίνητρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε όσους και μόνο όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ, με στόχο, μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, να πολλαπλασιαστούν τα έσοδα του κράτους από την ανάλογη μείωση της απόκρυψης του ΦΠΑ που υπερβαίνει ετησίως τα 20 δισ. ευρώ.

Μέρος του ποσού από την ετήσια αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων να κατευθυνθεί σε κοινωνικές πολιτικές, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων των πλέον οικονομικά αδύναμων πολιτών και να υλοποιηθούν προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, αύξησης της απασχόλησης και στήριξης των ανέργων.

Το ποσό αυτό υπολογίζεται:

Για ετήσια αύξηση μέχρι του ποσού των 5 δισ. ευρώ 20%.

Για το ποσό πάνω από 5 δισ. και έως 10 δισ. ευρώ 15%.

Και για το ποσό πάνω από 10 δισ. ευρώ ποσοστό 10%.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι ίδιες οι τράπεζες επιβραβεύουν τους χρήστες των πιστωτικών καρτών με εκπτώσεις και προγράμματα επιστροφών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ