Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Πότε θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές

Ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, καθώς το επίδομα θα λάβουν περισσότερες οικογένειες με παιδιά

Αντίστροφα άρχισε να μετρά ο χρόνος για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η πλατφόρμα myΘέρμανση της AAΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η πληρωμή της πρώτης δόσης του επιδόματος θα καταβληθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. Φέτος ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια, καθώς το επίδομα θα λάβουν περισσότερες οικογένειες με παιδιά λόγω αύξησης τους εισοδηματικού ορίου αλλά και για πρώτη φορά τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεστάνουν το σπίτι τους.

Οι ανακοινώσεις για την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα αναμένονται εντός της εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, ενώ η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος διαμορφώνεται σε 39.000 ευρώ.

Ωστόσο, μπαίνει «κόφτης» στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και τα 300.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης ή πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Οι πληρωμές

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα αφορά όλους όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται τον χειμώνα από δριμύ ψύχος το μέγιστο ποσό του επιδόματος φτάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις.

  1. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  2. Έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  3. Έως τις 28 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ