Ερευνα: Εξι στους δέκα θεωρούν ελληνικό φαινόμενο την ακρίβεια - Προβληματίζουν οι ανατιμήσεις

Ερευνα: Εξι στους δέκα θεωρούν ελληνικό φαινόμενο την ακρίβεια - Προβληματίζουν οι ανατιμήσεις

Οι Έλληνες ανησυχούν για την κλιματική κρίση

Ελληνικό φαινόμενο θεωρείται η ακρίβεια από το 57% των Ελλήνων, σχεδόν έξι στους δέκα, έναντι του 38% που πιστεύει ότι είναι κυρίως διεθνές θέμα. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα της Pulse σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, η οποία διαπιστώνει πως αντίστοιχη είναι και η άποψη των επιχειρηματιών/επαγγελματιών της Αττικής, με το 56% να εκτιμά πως είναι ελληνικό ζήτημα και το 35% διεθνές.

Σε δείγμα 1.436 συνεντεύξεων στην Περιφέρεια Αττικής, η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 95%, συμφωνεί ότι η ακρίβεια έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα, με το 87% αυτών να το χαρακτηρίζει «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό.

Περισσότερο φαίνεται να προβληματίζουν οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market), με έξι στους δέκα ερωτηθέντες να ξεχωρίζουν τη συγκεκριμένη κατηγορία εξόδων, καθώς και η ενέργεια, με τρεις στους δέκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά ήταν αντίστοιχα για τους επιχειρηματίες, με ελαφρώς μικρότερο ποσοστό (της τάξης του 45%) να εκφράζει ανησυχίες για τα έξοδα σε βασικά αγαθά και υψηλότερο ποσοστό (36%) για τις δαπάνες στην ενέργεια.

Η ακρίβεια «έκοψε» τις διακοπές

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13-17 Σεπτεμβρίου, ένας στους τρεις συμμετέχοντες (34%) απάντησε ότι δεν έκανε διακοπές. Από τους υπόλοιπους, ένας στους τέσσερις (26%) ξόδεψε περίπου τα ίδια χρήματα σε σύγκριση με τις περσινές του διακοπές, ενώ 18% απάντησε ότι ξόδεψε «περισσότερα». Άλλοι τόσοι δήλωσαν πως ξόδεψαν «λιγότερα».

Σημειώνεται πως οι αυξήσεις τιμών και οι επιπλέον χρεώσεις είναι ο κύριος λόγος (κατά 62%) για όσους ξόδεψαν περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους.

Οι Έλληνες ανησυχούν για την κλιματική κρίση

«Πολύ» ή «αρκετά» απασχολεί το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής οκτώ στους δέκα συμμετέχοντες. Σε υψηλό βαθμό (αν και κάπως μικρότερο: 65%) απασχολεί και τους επιχειρηματίες / επαγγελματίες («Πολύ» και «Αρκετά»).

Για το σύνολο των συμμετεχόντων, ο «ανθρώπινος παράγοντας άμεσα» κατά 81%, η «πολιτεία» κατά 75% και η «κλιματική κρίση» κατά 61%, ευθύνονται («Πολύ» ή «Αρκετά»), για την πρόκληση τόσο σοβαρών φυσικών καταστροφών στην χώρα μας.

Τέλος, σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα σε ό,τι αφορά τον δείκτη ανησυχίας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της εργασίας τους επόμενους έξι μήνες, ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζει μικρή αύξηση: 54% ανησυχούν (από 49%), ενώ 44% δεν ανησυχούν (ίδιο ακριβώς ποσοστό με την προηγούμενη μέτρηση). Αντίστοιχο ποσοστό ανησυχίας καταγράφεται και (μόνο) στον χώρο των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων: 55% ανησυχούν (από 54%) και 43% δεν ανησυχούν (βελτίωση από το 38% της προηγούμενης φοράς)!

Περίπου αμετάβλητη εικόνα (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα) αποτυπώνεται στον δείκτη αισιοδοξίας / απαισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 34% αισιόδοξα (από 36%) και 64% απαισιόδοξα (από 63%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ανάμεσα στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες, όπου το 39% (από 42%) απαντά αισιόδοξα και το 60% (από 58%) απαισιόδοξα.

«Οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση»

Για τα αποτελέσματα της έρευνας του Ε.Ε.Α., ο Πρόεδρος του, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολίασε: «Όταν περίπου 9 στους 10 συμμετέχοντες σε μία έρευνα απαντούν ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ξεκάθαρα και το μέγεθος του προβλήματος για το σύνολο της κοινωνίας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινά και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει όλο αυτό καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, βασικά αγαθά και καύσιμα θα συνεχιστούν. Ρόλο σε αυτό -ειδικά για τα τρόφιμα- θα παίξει και η καταστροφή στη Θεσσαλία.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και τα μνημόνια, έχουμε εισέλθει σε μία νέα δύσκολη κατάσταση για την οικονομία και το επιχειρείν που οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των πολιτών φαίνονται και στο κύμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στην αγορά, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, ενώ και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης απασχολούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει με προσοχή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις για να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ανοιχτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί για ακόμη μία φορά στο «μάτι» του κυκλώνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ