Ιδού ποιοι αύξησαν τα εισοδήματά τους μέσα στην πανδημία κατά…158%

Ιδού ποιοι αύξησαν τα εισοδήματά τους μέσα στην πανδημία κατά…158%

 

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι υπέστησαν σημαντική μείωση ή και καθίζηση των εισοδημάτων τους μέσα στην πανδημία. Είτε βρέθηκαν αντιμέτωποι με αναστολή της σύμβασης μισθωτής εργασίας, είτε κλήθηκαν να βάλουν προσωρινό λουκέτο στο μαγαζί ή στην επιχείρησή τους. Και ήρθαν σήμερα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για να αποκαλύψουν ότι μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα εμφάνισε αύξηση δηλωθένοτς εισοδήματος κατά… 158%. Ποιοι απαρτίζουν αυτή την ομάδα;

Οι μέτοχοι των εταιρειών οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα από μερίσματα. Τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν εκτόξευση των εισοδημάτων τους στα 6,7 δις. ευρώ έναντι μόλις 2,6 δις. ευρώ το 2019. Για πρώτη φορά, τα εισοδήματα από μερίσματα έγιναν περισσότερα από τα εισοδήματα εξ’ ακινήτων ή και τα καθαρά κέρδη από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αυτή η εκτόξευση και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, έχει την εξήγησή της. Πρώτον, μειώθηκε αισθητά ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Για μερίσματα με χρόνο κτήσης το 2020, το 2021 και το 2022, ο φόρος πλέον υπολογίζεται με συντελεστή 5% όταν στο παρελθόν ίσχυε συντελεστή 10% ή και 15%. Αυτό όμως δεν ήταν ο μόνος καθοριστικός παράγοντας που ώθησε τις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών να σπεύσουν άρον-άρον στην διανομή κερδών. Το καθοριστικό ήταν η… προσωρινή μέσα στο 2021 απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης. Οι ΑΕ, οι ΕΠΕ και οι ΙΚΕ δεν γνώριζαν τότε ότι το μέτρο θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα οπότε έσπευσαν να μοιράσουν κέρδη για να αξιοποιήσουν την διπλή ευκαιρία: και μειωμένος φορολογικός συντελεστής και απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης.

Η εκτόξευση είναι τρανή απόδειξη του τι μπορεί να επιφέρει η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Πρακτικά, το δημόσιο δεν έχασε φορολογικά έσοδα καθώς παρά τη μείωση του συντελεστή κατά περισσότερο από 50%, κατάφερε να υπερδιπλασιάσει την φορολογητέα ύλη. Φορολογητέα ύλη η οποία έφτασε στις τσέπες των μετόχων και διοχετεύτηκε είτε σε επενδύσεις είτε στην κατανάλωση. Μιλάμε για 6,5 δις. ευρώ, ποσό που στάθηκε ικανό να κρατήσει τα συνολικά φορολογητέα κέρδη στο ύψος τους παρά την πανδημία: και το 2021 δηλώσαμε συνολικά εισοδήματα 79 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ