Κυβέρνηση: Όχι στις τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για μειώσεις σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΕΝΦΙΑ

Κυβέρνηση: Όχι στις τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για μειώσεις σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως το δημοσιονομικό κόστος της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Απορρίφθηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι τροπολογίες που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με μειώσεις και καταργήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στον ΕΝΦΙΑ.

Ο υφυπουργός, τόνισε πως «η περίοδος της κατάργησης με ένα νόμο και ένα άρθρο πέρασε ανεπιστρεπτί, ευτελίστηκε, και την πλήρωσαν πολύ ακριβά οι πολίτες». Χαρακτήρισε «όψιμο και υποκριτικό» το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «ως κυβέρνηση ακολουθούσε πολιτικής υπερφορολόγησης και τώρα ανακάλυψε την πολιτική της μείωσης των φόρων». Υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αύξησε τον ΕΦΚ σχεδόν σε όλα τα καύσιμα, ενώ ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση άγγιξε το 22% μέσα στο 2017. Αύξησε τον ΦΠΑ μέσα στο 2016 από το 16% στο 24%, παράλληλα σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης αύξησε το ΦΠΑ από το μειωμένο συντελεστή στο 24%. Και τρίτον, μείωσε το ποσό του επιδόματος θέρμανσης με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων κατά 50% και κατήργησε την προκαταβολή του.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση της ΝΔ τους πρώτους μήνες της θητείας της και συγκριμένα τον Οκτώβριο του 2019, με ΚΥΑ αύξησε το επίδομα θέρμανσης και έτσι μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έλαβαν προσαυξημένο επίδομα, ενώ προβλέπονταν και επιπλέον προσαύξηση κατά 10% σε κάθε προστατευόμενο τέκνο. Και για πρώτη φορά αυτό το επίδομά αυτό καταβλήθηκε σε όλους μέχρι το τέλος του έτους και χωρίς να πρέπει να έχουν προαγοράσει το πετρέλαιο θέρμανσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος, επίσης διεύρυνε το επίδομα θέρμανσης και σε άλλες μορφές ενέργειας, ενώ έχουμε και την πρόσφατη εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για νέα αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% που θα ισχύσει και θα εφαρμοστεί, τόσο στα κατώτερα, όσο και στα ανώτατα όρια του επιδόματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδοτεί και μέρος των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε πως το δημοσιονομικό κόστος της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και σχολίασε: «Ξαναζούμε προφανώς, εποχές του αλήστου μνήμης Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που εξαγγέλθηκαν διαγραφές οφειλών, κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, αλλά τελικά ήρθαν πολλοί νόμοι και πολλά άρθρα που επέβαλαν συνολικά 22 φορολογικές επιβαρύνσεις!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ