Γ. Πιτσιλής: Mε 5.000 laptop εξοπλίζεται η ΑΑΔΕ για επιτόπιους ελέγχους

Γ. Πιτσιλής: Mε 5.000 laptop εξοπλίζεται η ΑΑΔΕ για επιτόπιους ελέγχους

Μέσω της ψηφιοποίησης, η ΑΑΔΕ έχει γλιτώσει 1,8 εκατ. φυσικές επισκέψεις στην εφορία

 

Η ΑΑΔΕ την περίοδο της κρίσης ήταν επιταχυντής αλλαγών και μεταρρυθμίσεων» υποστήριξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών.
Για τα μέτρα στήριξης κατά την διάρκεια της πανδημίας τόνισε πως δόθηκαν μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport πάνω από 8,6 δισ. ευρώ σε 750.000 επιχειρήσεις και πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σχέδια της ΑΑΔΕ για άμεση αγορά 5.000 laptop για τους επιτόπιους ελέγχους. Μέσω των laptop οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω του QRcode.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βήματα ψηφιακής μετάβασης της χώρας λέγοντας πως «το πρώτη βήμα έγινε με την ψηφιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και κατάθεση πινακίδων από τον υπολογιστή του σπιτιού σου». Μέσω της ψηφιοποίησης, η ΑΑΔΕ έχει γλιτώσει 1,8 εκατ. φυσικές επισκέψεις στην εφορία, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myCar, 135.000 κάτοχοι οχημάτων δεν χρειάστηκε να επισκεφθούν την Εφορία για να καταθέσουν τις πινακίδες τους.

Για τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ανέφερε πως δεν υπάρχει «ένα φάρμακο, μία λύση. Είναι μία μάχη διαρκής με εργαλείο την ψηφιοποίηση. Το πρώτο εργαλείο που μας δίνει η ψηφιοποίηση είναι το myData το οποίο είναι μία τομή που με την σειρά του μας δίνει μεγάλο πλούτο πληροφοριών που μπορούμε να διασταυρώσουμε».

Αναφέρθηκε και στην αλλαγή ταμειακών μηχανών νέου τύπου που θα συνδέονται online με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν στη διοίκηση δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο. «Στόχος είναι να χτυπάμε την πόρτα όσων έχουν και δεν συνεισφέρουν» συμπλήρωσε αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή.

Ο εργαζόμενος της ΑΑΔΕ θα πρέπει να φοβάται με την ψηφιοποίηση; Ο κ. Πιτσιλής εμφανίστηκε ξεκάθαρος. «Δεν πρόκειται να καταργήσουμε υπαλλήλους αλλά θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τις δεξιότητες των στελεχών μας. Έχουμε βαθμονομήσει τις θέσεις των εργαζομένων και το νέο μισθολόγιο που θα τρέξει θα συνδέεται με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ευθύνες του κάθε υπαλλήλου».

Για τις αλλαγές στην διαδικασία βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων, ο κ. Πιτσιλής τόνισε πως ύστερα από συμφωνία με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει στοιχεία μέσω του Αριθμού Μητρώου Ακινήτων που έχει χορηγηθεί στους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, και «οι πλατφόρμες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και εμείς θα παίρνουμε ποιοτικότερη πληροφορία».

Κλείνοντας τη συζήτηση ανέφερε πως φαντάζεται μία φορολογική διοίκηση που δεν θα χρειάζεται φυσική παρουσία των πολιτών στις εφορίες και να εκλείψουν εκφράσεις «πρέπει να πάω στην εφορία μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ