Αυτό είναι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις e-αποδείξεις

Αυτό είναι το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις e-αποδείξεις

Πληττόμενοι από την πανδημία αλλά και φορολογούμενοι άνω των 65 ετών θα απαλλαγούν -μόνο για φέτος- από το πρόστιμο του 22% που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία σε περίπτωση που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικές πληρωμές έως το ύψος του 30% του εισοδήματος. Αυτό θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα στείλει το υπουργείο Οικονομικών για ψήφιση στη Βουλή. Όλο το πακέτο με τις αλλαγές στη διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αμέσως μετά το Πάσχα.

Για να γίνει κατανοητό το τελικό σχέδιο που αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αρκεί ένα παράδειγμα. Φορολογούμενος με ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ μέσα στο 2020, έχει συγκεντρώσει ηλεκτρονικές πληρωμές 4000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του εισοδήματός του και όχι 30% όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία. Κανονικά, σε αυτό τον φορολογούμενο, θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο 440 ευρώ (2000 ευρώ που είναι το ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών που υπολείπεται για να φτάσουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος επί 22% που είναι ο συντελεστής υπολογισμού των προστίμων). Αυτό το πρόστιμο των 440 ευρώ δεν θα καταλογιστεί σε περίπτωση που:

  1. Ο φορολογούμενος είναι επιτηδευματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και έχει έναν από τους ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενοι.
  2. Αν είναι ιδιοκτήτης ακινήτου που αποφέρει εισόδημα από ενοίκιο το οποίο όμως έχει κουρευτεί μέσα στο 2020 λόγω των αναγκαστικών μέτρων της κυβέρνησης.
  3. Αν είναι εργαζόμενος και έχει μπει σε καθεστώς αναστολής μέσα στο 2020
  4. Αν είναι εργαζόμενος ο οποίος έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και
  5. Αν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του ανεξάρτητα από το αν είναι πληττόμενος ή όχι. Κανονικά, από το πρόστιμο της μη πραγματοποίησης ηλεκτρονικών συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος, απαλλάσσονται οι άνω των 70 ετών. Ειδικά για φέτος όμως κρίνεται σκόπιμο το ηλικιακό όριο να κατέβει στα 65 καθώς κρίνεται ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας συνάντησαν δυσκολίες στο να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές με κλειστά τα καταστήματα λόγω μειωμένης εξοικείωσης με τις διαδικτυακές συναλλαγές που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι μικρότερης ηλικίας καταναλωτές μέσα στο 2020 λόγω της πανδημίας.

Αντίθετα, αν ο φορολογούμενος του παραδείγματος είναι μισθωτός του δημοσίου ή συνταξιούχος κάτω των 65 ετών, τότε θα πληρώσει κανονικά το πρόστιμο των 440 ευρώ καθώς θα κριθεί ότι δεν θα έχει «δικαιολογία» να μην έχει καλύψει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Ο στόχος είναι με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των φορολογούμενων που θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 οι καταναλωτές έκαναν ηλεκτρονικές πληρωμές αξίας άνω των 45 δις. ευρώ οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του εισοδήματός τους. Ωστόσο, ο μέσος όρος κρύβει και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν καλύψει το όριο. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι 8 στους 10 πιάνουν το όριο του 30% με άνεση αλλά οι υπόλοιποι 2 στους 10 όχι. Με τις προωθούμενες όμως απαλλαγές (θα ανακοινωθούν επίσημα άμεσα) τελικώς αυτοί που θα κινδυνέψουν με πρόστιμο θα είναι ελάχιστοι.

To ύψος των ηλεκτρονικών πληρωμών που πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κάποιος με βάση το ύψος του εισοδήματός του, μπορείτε να το υπολογίσετε κάνοντας κλικ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ