"Αέρας" δύο ημερών για τις αιτήσεις της επιστρεπτέας 6 - Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας

"Αέρας" δύο ημερών για τις αιτήσεις της επιστρεπτέας 6 - Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας

Πρόθυμος να δώσει παράταση έως τις 24 Φεβρουαρίου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις συμμετοχής στην 6η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών. Επίσης, έκανε δεκτό το αίτημα των λογιστών για σημαντική παράταση στην προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών που συνδέονται με τις 6 φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα "χαρτιά" θα υποβληθούν μέσω της πλατφόρμας My business support από τους λογιστές για λογαριασμό των πελατών τους, μέχρι και τον Ιούνιο. Από την άλλη, δεν υπάρχει -τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα- καμία διάθεση να δοθεί παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας η οποία εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου. "Το δημόσιο πρέπει και να εισπράττει" υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΙ. 

Με τα σημερινά δεδομένα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα έληγε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου και πλέον επεκτείνεται μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και παράταση που ενδιαφέρει τους λογιστές καθώς δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου για να υποβληθούν όλα τα δικαιολογητικά που συνδέονται και με τις πέντε πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Κανονικά, τα δικαιολογητικά αυτά θα έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Οι πληρωμές της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα γίνουν γύρω στις 5 Μαρτίου όπως τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο κ. Σταϊκούρας. Μέχρι τώρα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 500.000 αιτήσεις ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 700.000. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν ποσά που θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ εκ των οποίων τα μισά θα είναι χάρισμα και τα μισά δάνειο που θα αποπληρωθεί σε 40 δόσεις από το 2022.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η κρίση «αλλά και στα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα» δεν έκρυψε την ανησυχία του από τις τεράστιες συνέπειες που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στην οικονομία η παράταση του lockdown κυρίως στο λιανεμπόριο. Μια φράση του (σήμερα στον ΣΚΑΙ) συνοψίζει την εικόνα:

«Το 57% του τζίρου της χώρας, γίνεται σε περιοχές που είναι σε κόκκινο. Κάθε 15 μέρες lockdown στο λιανεμπόριο σε αυτές τις κόκκινες περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 με 1,2 δις. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης να πέφτει κατά 0,8% με 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα να γίνεται χειρότερο κατά 0,7% του ΑΕΠ».

Χθες το βράδυ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πλήρωσε αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν κούρεμα ενοικίου κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Και πάλι, υπήρξαν χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους. Πληρώθηκαν χρήματα σε 205.646 ιδιοκτήτες οι οποίοι και εισέπραξαν 22,1 εκατ. ευρώ. Από την επόμενη εβδομάδα, θα αναζητηθεί τρόπος για να εντοπιστούν τα λάθη που έχουν στερήσει από τους ιδιοκτήτες τις αποζημιώσεις τους, όχι μόνο για τα κουρέματα του Δεκεμβρίου αλλά και για όλα τα κουρέματα που έχουν γίνει από τον περασμένο Μάρτιο. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι αξιολογείται το αίτημα που έχει κατατεθεί και από την ΠΟΜΙΔΑ να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα για όλο το χρονικό διάστημα προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει από την πλευρά των ιδιοκτητών, κυρίως σε ότι αφορά στον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ